Durva mínuszt hozott össze a Gazprom: beütöttek a szankciók az orosz óriáscégnek

Pénzcentrum2023. augusztus 30. 09:52

Nem tett jót a gázár világpiaci árának csökkenése az orosz energiaóriásnak, de egyelőre nem esnek kétségbe.

18 milliárd rubel, átszámítva mintegy 197 millió dollár veszteséget hozott össze az orosz energiaipari óriás, a Gazprom 2023 második negyedévében - ezt írja a Portfolio. A hiány különösen szembetűnő, ha azt nézzük, hogy a 2022-es eredményük fölözte az ezer milliárd rubelt.

Míg 2022 egészét nézve 62 milliárd köbméternyi vezetékes gázt adott el a Gazprom az EU-ban, ebben az évben az első hat hónapban ez mindössze 15 milliárd köbméter volt a két fő útvonalon: az ukrajnai és szlovákiai tranziton, illetve Törökországon és Bulgárián, Szerbián át a Török Áramlaton keresztül.

A gyorsjelentés kapcsán Famil Sadygov, a Gazprom vezérigazgató-helyettese azt hangsúlyozta: természetesen a gáz világpiaci árának komoly esése is kellett a mínuszhoz, de a cég igyekszik minimalizálni a károkat.

Az Európába irányuló export csökkenését részben ellensúlyozták a Kínába irányuló szállítások, amelyek a szerződéses kötelezettségek részeként tovább nőnek, valamint az olajüzletág hatékony működése

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mondta, illetve megjegyezte, hogy a rubel esése a dollárral szemben valamelyest javított az eredményen.

Címkék:
rezsicsökkentés, oroszország, földgáz, orosz, milliárdok, világpiac, orosz gazdaság, gazprom, orosz-ukrán válság, rubel,