A vásárlói igények kielégítése a dinamikus változások korában (x)

PR2022. november 7. 05:00

Miközben a közösségi kereskedelem szép lassan már nem csupán egy felfedezésre váró csatorna lesz a csomagolt fogyasztási cikkek (CPG) iparág számára, a Nu Skin a digitális kereskedelmi lehetőségek terén indít beruházásokat a még jövedelmezőbb fogyasztói-elköteleződés biztosítására.

A Nu Skin elnök-vezérigazgatója, Ryan Napierski szerint a szépségipari és wellness termékek világa továbbra is egy gyorsan növekedő, dinamikus iparág, és a utahi központú vállalat sikeresen alkalmazkodik az új jövőhöz.  „Úgy éreztük, fontos volt, hogy átfogalmazzuk a jövőképünkre vonatkozó nyilatkozatunkat és arra összpontosíthassunk, hogy a világ vezető integrált szépségipari és wellness vállalatává váljunk, amely dinamikus partner lehetőség-platformunkon keresztül működik.”

A Nu Skint 1984-ben alapították Provoban, Utah államban, azzal a céllal, hogy minőségi összetevők felhasználásával készült kozmetikai termékeket értékesítsen egy nagyvonalú feltételek által motivált külső értékesítési hálózaton keresztül. A stratégia óriási visszhangot keltő siker lett. 1996 novembere óta a vállalat a New York-i Értéktőzsdén is jegyezve van.  

Ez a siker viszont elhomályosította azt a tényt, hogy a vállalat háttérben meghúzódó erőssége a tudományalapú kutatás-fejlesztés és termékinnováció, ami szorosan összekapcsolódik a holisztikus megközelítés által kínált lehetőségekkel.  

A megfelelő táplálkozás és hidratálás nélkül a bőr még a szépségápolási és wellness termékek használata mellett sem fog megfelelően működni. Azonban a szépségápolási és wellness termékek együtt még jobban fokozhatják a kívánt eredményt. Egy jó példa erre az ageLOC LumiSpa iO és a Beauty Focus Collagen+ - klinikai kutatások megerősítették, hogy a két termék kombinációjával 43-79%-kal jobb eredmény érhető, szemben a kizárólag az ageLOC LumiSpa iO használatával elért eredményekkel.

A globális piaci trendek is megerősítik az integrált stratégiák sikerességét: míg a globális szépségpiac egy több, mint 637 milliárd dolláros üzlet (szépségápolás és személyi higiénia 530+ milliárd dollár, szépségápolási eszközök 107+ milliárd dollár), addig a globális wellness piac 476 milliárd dollárt tesz ki. Ha az összeset egy kalap alá vesszük, akkor egy több, mint 1 billió dolláros üzleti lehetőségről beszélünk.

Ez a holisztikus szemlélet abban a felismerésben is tükröződik, hogy minden ember más, így eltérő szépségápolási és wellness megoldásokra van szüksége. A Nu Skin stratégiája, hogy személyre szabott megoldásokon keresztül lép be ebbe az egyedülállóan személyes világba, amely az EmpowerMe nevet viseli. Ez, a csupán egy újabb marketingszlogennek tűnő megközelítés a Nu Skin számára csúcstechnológiás gyártási paradigmává vált. Az elmúlt öt évben az Euromonitor a világ vezető szépségápolási eszközrendszer márkájává választotta a Nu Skint.**

 2020 óta a Nu Skin azon dolgozik, hogy ezeket az Internet-of-Things (IoT, dolgok internete) készülékeket összekapcsolja a digitális alkalmazásokkal. Mindez lehetővé teszi, hogy a termékek és készülékek az ügyfélélmény még szervesebb részét képezzék. A Nu Skin így sokkal gazdagabb rálátást nyújthat a vásárlóknak saját személyes wellness élményükbe. A termék olyan tartalmakat biztosít, amelyek végig kísérik őket személyes utazásuk során.

Az információk átadásának módja is megváltozott: a hagyományos kereskedelem világát felváltja az e-kereskedelem, és elsősorban a közösségi kereskedelem.  

A közösségi média platformok már nem csupán közösségi felületek, az influenszer és partneri piacok erősödésével kereskedelmi platformokká is válnak.

A digitális korszak beköszöntével, az elmúlt tíz évben nagy mértékben megváltoztak az emberek termékvásárlási szokásai. Tíz évvel ezelőtt az értékesítők még pultok mögött állva mutatták be az egyes termékeket a kiskereskedelmi üzletekben és repülőtereken.  A márkák általánosságban a kiskereskedőkön és bizonyos e-kereskedelmi platformokon keresztül kerültek kapcsolatba a vásárlókkal, amely révén egy igényalapú megközelítésben tudták kínálni a termékeket.

„A fogyasztók ott akarnak vásárolni, ahol vannak, és mint tudjuk a Z- és millenniumi generációk jelentősen több időt töltenek el a közösségi média felületeken” - jegyzi meg az elnök-vezérigazgató. A vállalat tehát megértette, hogy annál jobb, minél közelebb tud közvetlen kapcsolatba kerülni a vásárlókkal a közösségi médiákon keresztül, ez pedig már magának a közösségi kereskedelemnek a definíciója — közelebb hozni egymáshoz a közösségi platformokat és az e-kereskedelmi platformokat.

A demográfiai igények szintén biztosítani fogják, hogy a közösségi kereskedelem igen jelentősen fog tovább növekedni. Valóban, a Path to Purchase Institute 2022-es kutatása szerint a Z-generáció tagjainak 51%-a gyakran vagy néha vásárol mindennapi termékeket a közösségi médián keresztül. Ezen felül, 64%-uk úgy nyilatkozott, hogy gyakran vagy néha befolyásolják őket a márkák vagy kiskereskedők egy-egy olyan termék megvásárlásában, amit a közösségi médiában láttak.

A Z-generációs online vásárlók aránya magasabb a szépségápolási kategóriában, mint az étel és ital, háztartási eszközök, személyes ápolási eszközök és kisállattartással kapcsolatos termékek terén.

A közösségi kereskedelemben egyre több szépségipari és wellness vállalat kerül közelebb a direkt értékesítési (DTC) modellhez, de a növekvő beszerzési költségek továbbra is kihívást jelentenek a változó hirdetési algoritmusok és az egyre szigorúbb adatvédelmi szabályok miatt, amelyek befolyásolják a fogyasztók hatékony és célzott elérését. 

 

A vállalatok és márkák olyan megoldásokat igyekeznek találni, amelyek segítségével autentikusabban és hatékonyabban hirdethetik termékeiket a végső fogyasztók számára. Erről szól a multi-level marketing óriási partnermarketing modellje. Ez magában foglalja az influenszereket és mikroinfluenszereket is, mivel egyre több vállalat bonyolítja le tranzakcióit közvetlenül vagy vezetőkön keresztül a közösségi média vagy közösségi médiával kombinált e-kereskedelmi felületeken.  

A közösségi kereskedelemben rejlő lehetőségek további kiaknázása érdekében a Nu Skin partnerkapcsolatot kötött az Infosys vállalattal infrastruktúrájának modernizálására és az Infosys Equinox nevű digitális kereskedelmi platformjának használatára, amely egy mikroszolgáltatásokon alapuló, API-first és felhő alapú dizájnnal rendelkezik. Mindezzel a szépségipari vállalat célja, hogy növelje a személyre szabhatóság lehetőségét a weboldalalakon, mobiltelefonos alkalmazásokban és más okoseszközökön.

„A felhő technológia eddig a vállalat méretének és elérhetőségének javítását célozta meg” - magyarázza Napierski, de a későbbiekben, a partnerségből származó adatok használatával a célja az lesz, hogy a vállalatot a vásárlói élmény részévé tegye az egyes érintkezési pontok mentén.

 

Mit jelent ez az Európa régió számára? „A partnermarketing az online marketing mix egyik állandó csatornája lesz” - ígéri Lukas S. Rieder, a CEU és EEU régiók értékesítési alelnöke.  Bár a hagyományos hirdetési módok még mindig nagy befolyással bíró értékesítési formának számítanak az európai végső fogyasztók esetében, a közösségi kereskedelem világszerte növekvő tendenciát mutat. Ez a trend Európában is a fő irányzattá fog válni, mivel a fiatalabb generációk egy rugalmasabb és egyedibb hirdetési szemléletet várnak el.

„A végső felhasználókkal történő elköteleződés értelmes módját keressük, például közösségek felépítését mobil- és közösségi eszközök használatán keresztül, és azt látjuk, hogy ezeken a platformokon folyamatosan, egyre nagyobb az elköteleződés. Célunk, hogy olyan zökkenőmentes, végponttól-végpontig terjedő (end-to-end) élményt nyújtsunk, amely a specifikus vásárlási kontextusra van szabva, ahelyett, hogy a vásárlókat csupán demográfiai szempontok szerint osztanánk fel” - tette hozzá Lukas S. Rieder.

(x)

Címkék:
kereskedelem, szépségipar,