Megjött a legújabb kamatstopdöntés: rengeteg magyar adóst érint a változás

Pénzcentrum2022. október 27. 09:10

A szombati Kormányinfón elhangzott bejelentéssel összhangban a szerda esti közlönyben megjelent a kkv-kat érintő kamatstopról szóló rendelet.  

A múlt szombati Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, hogy a kormány három új programot indít a hazai cégek támogatása érdekében az energiakrízis közepette.

A Kormány 415/2022. (X. 26.) Korm. rendelete a veszélyhelyzetre tekintettel a mikro-, kis- és középvállalkozásokat érintő negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében szükséges intézkedésekről címet viselő kormánydöntés lényege, hogy a KKV-nak minősülő adós részére a hitelező által üzletszerűen nyújtott állami támogatással nem érintett, változó kamatozású, forint alapú hitel- és kölcsönszerződés, illetve pénzügyi lízingszerződés (a továbbiakban együtt: szerződés) esetén – ide nem értve a fizetési számlához kapcsolódó hitelkeret-szerződést – 2022. november 15-től 2023. június 30-ig

  • a) a 2022. november 15. napját követő szerződés szerinti fordulónaptól érvényes kamatlábat úgy kell megállapítani, hogy a referencia-kamatláb mértéke,
  • b) a 2022. november 15. napját megelőző szerződés szerinti fordulónaptól érvényes referencia-kamatlábat úgy kell megállapítani, hogy a referencia-kamatláb mértéke

a 2022. június 28. napján érvényes, szerződésben meghatározott referencia-kamatlábnál nem lehet magasabb.

Azt is kimondja a rendelet, hogy a tőke- és kamattartozást nem lehet az (1) bekezdésben megjelölt időszakban nem teljesített kamat összegével megnövelni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hitelező az (1) bekezdés szerinti kamatláb változásáról a) az (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben a szerződés szerinti fordulónapig, b) az (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben 2022. november 15-igtájékoztatja az adóst. A módosult szerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes. A kamatstopot kiterjesztik a kkv-hitelekre, meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramot, illetve gyármentő programot hirdetett a kormány.

Címkék:
vállalkozás, kkv, kormány, szerződés, kormányinfo, kamatláb, kamatstop,