Új fejlemények a bedőlt magyar italforgalmazóról: lépnie kellett a kormánynak

Pénzcentrum2022. június 29. 10:31

Korábban a pórul járt borászok kérték Palkovics László minisztertől, hogy kezdeményezze az Ital Magyarország Kft. (IMO) stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítését. A rendelet szerdán hatályba is lépett.

A kormány is közbelépett az egyik legnagyobb magyar italforgalmazó csődeljárásába. A Magyar Közlönyben megjelent az Orbán Viktor által aláírt rendelet, amely az Ital Magyarország Kft. „csődeljárás alatt” egységesített eljárásrend szerinti megszüntetéséhez szükséges kormányzati intézkedésekről szól.

A 24.hu kiemelte, hogy a kormány a cég csődeljárását a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény alapján stratégiailag kiemelt jelentőségű csődeljárássá minősítette, és megállapította, hogy az Ital Magyarország Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, mint stratégiailag kiemelt jelentőségű csődeljárásban érintett gazdálkodó szervezet vonatkozásában a Cstv. 65–67. §-át kell alkalmazni.

A rendelet ezt nem részletezi, de a paragrafusok alapján az egyik legnagyobb italforgalmazó adósságainak rendezéséhez, hitelezőivel való megegyezéséhez a kormány szerint nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik. Ha a vagyonhiány, fizetésképtelenség nem szüntethető meg, kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárásrend szerint történjék.

Korábban a pórul járt borászok kérték Palkovics László minisztertől, hogy kezdeményezze az Ital Magyarország Kft. (IMO) stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítését. A rendelet szerdán hatályba lépett.

Címkék:
vállalkozás, kormány, csőd, magyarország, ital, italkereskedelem, magyar,