Brutálisan drága gázárak jöhetnek Magyarországon is 2022-ben: ezt rengeteg ember fogja megérezni

Pénzcentrum2022. február 10. 17:31

Nagyon drága földgázzal számol a magyar hatóság, a fűtőanyag világpiaci árának az emelkedés ugyanis húzza magával a ki- és betárolás hatósági árait is.

Megállapította a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a 2022. április 1. és 2023. március 31. között alkalmazandó földgáztárolási díjak mértékét. A kitárolás költsége a jelenlegi 10,54 forintról 18,44 forintra, a betárolás díja pedig 97,25 forintról 170,19 forintra emelkedik megawattóránként – írja a VGF szaklap. Mint elemzésükben megjegyzik, a drágulás mögött számos tényező áll, ezek között a legfontosabb, hogy a korábbinál jóval magasabb import földgázárakkal számol a hivatal.

A jelenleg érvényben lévő tárolói díjképletben a földgáz importára éves átlagban 62,315 forint/köbméteres áron szerepel, az előttünk álló tárolói évben ugyanakkor már 240,954 forinttal kalkulálják köbméterét. A kereskedelmi tárolóink töltöttsége közben egyre apad, már csak 15 százalék környékén áll a mutató – írják. A magas gázárak azért érintik keményen a lakosságot, mert bár a lakossági fogyasztóknak fixálva vannak a költségeik, a vállalkozásoknak nem. A nagyon magas energiarák tehát áttétesen minden magyar állampolgárt érintek, drágulnak a termékek, a cégek bérleti díjai, költségei, amiket valamilyen formában a fogyasztók is meg fognak érezni.

Címkék:
drága, energia, energiabeszerzés, hivatal, földgáz, földgázfogyasztás, gázárak,