Százezer magyar lett már a saját maga főnöke: ők már csak így hajlandók dolgozni

Pénzcentrum2021. november 9. 08:35

Egyre többen dolgoznak szabadúszóként, főleg IT, marketing és reklám területen, ráadásul a járvány csak emeli ezt a számot.

Nagy a változás a szabadúszó piacon, míg másfél éve szinte egyáltalán nem kerestek szabadúszó projektmenedzsereket, ma annál inkább, de nagy a kereslet a közösségimédia-menedzserre, valamint kreatív és tartalomgyártás területen dolgozó szakemberekre, grafikusokra is.

Bittera Réka, a szabadúszóplatformot működtető Briefly társalapítója és ügyvezetője a Világgazdaságnak elmondta, hogy vannak akik elvesztették az állásukat és kényszerből vállalnak ebben a formában munkát, mások az új lehetőségek és a kötetlenség miatt választották a szabadúszást, és nem akarnak visszamenni a korábbi irodákba, illetve másodállásként vállalnak projekteket.

Szakmai becslések szerint Magyarországon nagyjából százezren dolgozhatnak szabadúszóként, vagyis a foglalkoztatottak 2,5 százalékát teszik ki. Arányuk 8,8 százalékos a felsőfokú végzettségűek körében. Számuk a következő években jelentősen bővülhet a jelenlegi tendenciákból következően, és egyre több vállalat bízhatja meg őket egy-egy munkával alkalmazottak felvétele helyett.

Címkék:
vállalkozás, egyéni vállalkozó, munkavállalás, menedzser, szabadúszó,