Gyarapodtak a leggazdagabb magyarok: náluk van a hazai megtakarítások 10 százaléka

Pénzcentrum2021. február 20. 17:06

Magyarországon nagyjából 3500 magyar család birtokolja a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százalékát. Ráadásul minél gazdagabb valaki, az utóbbi évek tanúsága szerint annál gyorsabban nőttek a megtakarításai. Rendkívül nagyok a különbségek a 30 és 60 éves vagyonosok, illetve a nők és a férfiak pénzügyi viselkedése, preferenciái között - derült ki a Blochamps Capital legfrissebb kutatásából.

A Blochamps Capital a hazai vagyonosok helyzetével, pénzügyi viselkedésével, motivációival kapcsolatban végzett kutatást. A pénzügyi tanácsadó cég 2004 óta képez adatbázist a hazai, valamint a magyar ügyfélreferenssel rendelkező külföldi privátbanki szolgáltatók adataira alapozva, és 2002 óta készít részletes iparági elemzéseket.

2020-ban több mint 8 százalékkal gyarapodott a hazai vagyonosok megtakarítása: ők év végére 45 ezer privátbanki számlán már 6250 milliárd forintot tartottak. Nem véletlen, hogy világszerte a vagyonosok 68 százaléka üzletileg sikeresnek könyvelte el 2020-at, és még ennél is magasabb, 78 százalék azok aránya, akik pozitív reményekkel várták 2021-et.

A privátbanki ügyfelek mindössze 8-9 százaléka birtokolja az összes kezelt vagyon közel 40 százalékát. Jelenleg nagyjából 3500-3600 olyan család van Magyarországon, akik 100 millió forintnál nagyobb összegű megtakarítást tudhatnak a magukénak. Ez a szűk kör a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százaléka fölött rendelkezik

- mondta Karagich István, a Blochamps Capital Kft. alapítója.

Koncentráció és kockázatvállalás

Szerinte a jövőben még több pénz koncentrálódhat ebben a körben, ami egyben azt is jelenti, hogy kívülről bekerülni az elitklubba egyre nehezebb, s ha nem is lehetetlen, de csak nagyon keveseknek teljesülő vállalkozás lesz. Egy átlagos privátbanki számlán jelenleg csaknem 140 millió forintot tartanak az ügyfelek. 2005-ben ez az összeg még csupán 42-43 millió forint volt, azaz másfél évtized alatt megháromszorozódott a legtehetősebbek átlagvagyona. Az elmúlt 3 évben pedig 50 százalékkal nőtt a hazai privátbankok által kezelt vagyon, miközben a számlák száma csaknem 10 százalékkal csökkent.

A koronavírus-járvány tavaly korántsem rettentette el sem a hazai, sem a nemzetközi ügyfeleket a vállalati részvényektől, az állampapír után ugyanis ez volt a második eszköz, amit a befektetők leginkább válságállónak tartottak. Míg az állampapírokat 100-ból 90 válaszadó, addig a részvényeket négyből hárman sorolták a Covid-biztos befektetések közé. A harmadik helyen 67 százalékkal az ingatlan végzett. A kiszámíthatatlan piaci környezet miatti aggodalmat is beelőzte a toplistán a családtagok, illetve a saját egészség témaköre - derült ki a Blochamps kutatás összegzéséből.

A projektben három fő paraméter mentén vizsgáltuk a privátbanki ügyfelek pénzügyi gondolkodását. Az volt az előfeltevésünk, hogy jól sejthető differenciákat fog mutatni a kutatás, de az eredmény tapintható szórása lenyűgöző volt. Rendkívül nagyok a különbségek a 30 és 60 éves vagyonosok, a 30 milliós alatti és 100 millió forint felett megtakarítású, illetve a hölgyek és a férfiak pénzügyi viselkedése, preferenciái között. Éppen ezért egyértelmű, hogy a vagyonkezelő szolgáltatóknak a korábbinál jóval kifinomultabb ügyfélszegmentálási stratégiákat és fejlesztéseket kell alkalmazniuk az ügyféligények megértésére és optimalizálásra

- fűzte hozzá Karagich István.

A nők a személyes varázst és az árazást figyelik leginkább

Jókora különbségekre derített fényt a tanácsadó cég a férfiak és a nők pénzügyi preferenciái között. Míg a 100 millió forint feletti vagyonnal rendelkező hölgyek elsősorban privátbankáruk személyét, képzettségét tekintik a legfontosabbnak egy 10-es skálán, ezt pedig a rendszeres, személyes kommunikáció igénye, majd az ESG-, azaz a környezetvédelmi, és társadalmi szempontból fenntartható kötvények iránti elkötelezettség követi, addig a férfiak a kockázatvállalási hajlamot, a hozaméhséget, a szolgáltatás presztízselemeit teszik első helyre a prioritáslistán.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ugyanezzel a súllyal esik náluk a latba a befektetési befolyásolhatóság és komplex szolgáltatások iránti igény.
Érdekes kontraszt, 30 millió forint megtakarítás alatt a nők jövedelmük hosszú távú megtakarításra fordíthatóságát, a pénzügyi elemzések, kimutatások átláthatóságát, valamint a szolgáltatás árát és a felhasználóbarát digitális felületeket tekintik a legfontosabbnak. A férfiak ugyanebben a vagyoni kategóriában a digitális lehetőségek gyors, egyszerű elérését sorolják igénylistájuk élére, ezt követi csak a szolgáltatások árazása és a riportok átláthatósága.

Mit akar egy 30-as, és mire vágyik egy 60 feletti gazdag?

Igencsak másképp gondolkodnak a vagyonosok életkor szerint is. Míg egy 30-as, 100 millió forint feletti vagyonnal rendelkező privátbanki ügyfél a környezetvédelmi, és társadalmi szempontból fenntartható befektetéseket és a teljesítményalapú árazást igényli leginkább, 60 év felett a szolgáltatás presztízselemi és a privátbankár személye válik meghatározó igénnyé.

30 milliós vagyon alatt a 30 év alatti csoportban minden mást megelőz a digitális felületek felhasználóbarátsága iránti igény, és csak ezt követi az árazás, illetve a pénzügyi kimutatások átláthatósága. 60 év felett a prémium ügyfélelek eközben elsősorban a bankfiók gyors és egyszerű elérésére vágynak.

Aki nem követi a speciális igényeket, lemarad

A kockázatmentes állampapír mellett a legdivatosabb befektetés a környezetvédelem és a fenntarthatóság lett az elmúlt időszakban nemzetközileg és egyre inkább a magyar vagyonosok körében is. Az ESG-befektetések népszerűsége folyamatosan nő, 2021 végére világszerte a privátbanki portfóliók fele már megfelelhet az ilyen szempontú kritériumoknak. E tekintetben is nagyon különbözik azonban a nők és a férfiak látásmódja

- hívta fel a figyelmet Karagich István.

A 100 millió forint fölötti megtakarítással rendelkező férfiak szerint ugyanis az ESG-szempontok egyáltalán nem fontosak, ők egy 10-es skálán mindössze 3 pontra értékelték a fenntarthatósági kritériumot. A vagyonos nők sokkal elkötelezettebbek e kérdésben: ők 10-ből átlagosan 8 pontot adtak a fenntarthatóságot, zöld szempontokat szem előtt tartó befektetések jelentőségére.

Címkék:
pénz, vállalkozás, gazdagság, lakossági állampapír, gazdagok, leggazdagabb magyarok, pénzügyi válság, vállalati kötvény, magyar részvények, prémium állampapír,

A weboldalon cookie-kat használunk.

Cookie tájékoztató