Ne csodálkozz: akár 5 napig is eltart, mire kézbesítik a leveleket

Népszava2021. január 21. 10:34

Az új szerződés értelmében a Magyar Postának immáron a nem elsőbbségi levelek 97 százalékát 5 napon belül kell kézbesítenie, korábban volt egy kiötés, amely szerint 85 százaléknak 3 napon belül meg kellett érkeznie.

Az előzőhöz képest minimálisan kisebb elvárásokkal kötötte meg a Magyar Posta a második hétéves úgynevezett egyetemes szolgáltatási szerződését a magyar állammal tavaly december 29-én. Az idén január elsején hatályba lépett - a postai szolgáltatásokat előíró és szabályzó - megállapodás 2030. december 31-ig lesz érvényben, de minden évben felülvizsgálják és ha kell, módosítanak rajta.

A Népszava felidézte, jnuártól például az előző évek 90 százalékával szemben csak az elsőbbségi levelek 85 százalékát kell kézbesíteni a feladást követő munkanapon. 97 százalékát a feladást követő harmadik nap végéig kell kivinni, vagy legalább megkísérelni az átadást.

Az előző években nem elsőbbségi levelek 85 százalékát 3 napon belül kellett kézbesíteni, a 97 százalékát pedig 5 napon belül.

Az új szerződésből kivették az első kötelezettséget: így a sima levelek döntő többsége akár 5 napig is keringhet a rendszerben kézbesítés előtt.

A szabályok rögzítik azt is, mekkora távolságot tehet meg valaki, hogy állandó postahivatalt tudjon felkeresni. Az ezer főnél nagyobb településeken mindenképpen kell legalább egy ilyen hivatal, ha a helyi önkormányzattal nem köt más szerződést a Posta, a bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok eddigi 95 százaléka helyett azonban mostantól csak 80 százalékának kell légvonalban 5 kilométeren belül, 99 százalékának tíz kilométeren belül élnie. A szerződés a postahivatalok nyitvatartási idejét is rögzíti, ebben nincs változás az előző megállapodáshoz képest.

Címkék:
vállalkozás, posta, egyetemes szolgáltatás, szerződés, levelek, kézbesítés, postahivatalok,