Új felületre terelik több adónem intézését - mutatjuk a NAV közleményét

Pénzcentrum2020. december 11. 19:30

Egyszerűbb ügyintézést vár az adóhatóság attól, hogy több bejelentést is áttereltek a központi nyomtatványkitöltő felületükre. Többeknek már eddig is át kellett szokniuk erre a megoldásra.

2021 elejétől már a háztartási munkával kapcsolatos bejelentések is teljesíthetők online formában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásán (ONYA) belül. Mint az adóhatóság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében írja: a nullás bevallás kiváltására szolgáló nyilatkozat (NY) beküldése a webes felületen egyszerűbbé válik. 

Hozzáteszik, hogy a népszerűbb kisvállalati adózás megkönnyítésére a kiva-bevallás (21KIVA) szintén elérhető lesz az ONYA felületén, és a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására szolgáló nyomtatvány (21TFEJLH) esetében is csupán néhány adat kitöltésével benyújtható lesz a bevallás.

"Az ONYA 24 órás szolgáltatást kínál, és használatához kizárólag ügyfélkapu-regisztrációra van szükség. A felületen bárki elérheti a NAV-nál nyilvántartott aktuális adatait, amelyeket szükség esetén módosíthat, törölhet, további adatokkal kiegészíthet. Az azonosító adatok a bevallási nyomtatványokon is automatikusan megjelennek, ami gyorsítja és megkönnyíti kitöltésüket" - fogalmaznak közleményükben.

Az érem másik oldala ugyanakkor az, hogy számos, korábban használt és bejáratott ügyintézést tereltek át az adóhatóság webes felületére, így sokaknak új platformra kellett átszokniuk. Ilyen volt a gyülekezési törvény alá eső rendezvények rendőrségi bejelentése, amelyet korábban e-mail-es formában is el lehetett intézni vagy a helyi adók befizetéséről szóló (sok esetben szintén nullás) nyilatkozat, melyre számos települési önkormányzatnak saját felülete volt eddig.

Címkék:
NAV, adóhatóság, adó, állam, ügyintézés, nyomtatvány, bürokrácia, turizmusfejlesztési hozzájárulás,