Már hamis vakciánával is üzletelnek: egyre több a visszaélés

Magyar Nemzet2020. december 8. 08:59

Globális riasztást adott ki az Interpol (Nemzetközi Bűnügyi Rendőrség Szervezete) 194 tagországában. Arra figyelmeztetnek, hogy mind fizikailag, mind az interneten megjelenhetnek a COVID-19 oltásokat célzó maffiák, ugyanis a szervezett bűnözők érdeklődését felkeltette az óriási bevételi lehetőség. A bűnszervezetek beszivároghatnak és megszakíthatják az ellátási láncokat - mondta erről Jürgen Stock, az Interpol főtitkára.

Az Interpol nem csak a lehetséges lopások miatt adott ki magas szintű riasztást, hanem a COVID-19 és az influenza elleni oltóanyagok hamisítása és illegális reklámozása miatt is. A világjárvány korábban soha nem látott, gátlástalan bűnözői fellépést váltott ki - írták.

A bűnözői hálózatok hamis weboldalakon és hamis gyógymódokon keresztül megcélozzák a gyanútlanokat, a hamis gyógymódok (vakcinák) pedig jelentős kockázatot jelenthetnek az emberek egészségére, akár az életükre is. Alapvető fontosságú, hogy a bűnüldöző szervek a lehető legfelkészültebbek legyenek a COVID-19-vakcinával kapcsolatos bűncselekmények elhárítására

- figyelmeztet Jürgen Stock főtitkár a Magyar Nemzet szerint. A potenciálisan életveszélyes termékek megrendelésének veszélyein túl az Interpol számítástechnikai bűnözéssel foglalkozó egységének elemzése feltárta, hogy a tiltott gyógyszerek és orvostechnikai eszközök értékesítésével gyanúsított online gyógyszertárakhoz kapcsolódó 3000 webhely közül mintegy 1700 tartalmazott számítógépes fenyegetést, legfőképpen adathalászatot és spameket.

Címkék:
riasztás, hamis, védőoltás, hamisítvány, vakcina, interpol, szervezett bűnözés,