Kiderült: országszerte ez a legnagyobb nehézsége a családi vállalkozásoknak

HelloVidék2020. október 26. 08:15

Tisztelet, a határok kijelölése és egymás munkájának az elismerése - többek között ezeket sorolta a HelloVidéknek adott interjújában Bostayné Papp Éva, a Labours Hungary Kft. szervezetfejlesztője annak kapcsán, hogyan lehet jól levezényelni családi cégek átadás-átvételét. Mint mondta ugyanis, országszerte a kisvállalkozások jelentős részének ez egy komoly problémája, ami akár csődbe is viheti a céget.

A fővárosi és a vidéki családi vállalkozásoknak egyaránt a generációváltás az egyik legkomolyabb problémája - mondta a szakember. "Az, amit ma tesznek a vezetők egymással, mint családtagok, és ahogyan kezelik a váltás időszakát, annak hatását a család valamennyi tagja, de még az unokák is érezni fogják, de legfőképp a szervezet sínyli meg, ha nem jól kezelik" - fogalmazott.

Szerinte a hatalmi harcok a családi kapcsolatok tönkretétele mellett a vállalkozást is csődbe vihetik.

Elmondta, hogy fontos, hogy egy átadó vezető felelősen felkészítse a leendő menedzsmentet, aki nyitott legyen a múltbéli tapasztalatok befogadására. Legyenek tisztelettel egymás iránt, jelöljék ki a határokat, ismerjék el egymás munkáját és hagyjanak mozgásteret a másiknak - sorolta, mik kellenek a jó átadás-átvételhez.

Hozzátette, hogy látott olyan cégátadást, amikor az apa tudatosan egyik napról a másikra kilépett a cégből, a fiú szabad kezet kapott, de három év múlva kijelentette, hogy jövőjét máshol képzeli el. Mások viszont a sírig akarják kísérni a céget, amit felelőtlenségnek tart, mint elmondta: volt, hogy egy gyártócég átadása az apa halála miatt sosem fejeződött be.

Címkék:
vállalkozás, cég, család, kkv, családi vállalkozás, kisvállalat,