Mi a medián jelentése? Mi a medián és módusz közötti különbség: mikor, melyiket használjuk?

Pénzcentrum2020. szeptember 1. 20:30

Mi a módusz és medián jelentése, mikor használjuk őket? Elmondjuk, mi az a median, illetve miért fontos a módusz medián értékek meghatározása a statisztikában.

A medián jelentése, meghatározása igazán egyszerű annak ellenére, hogy sokan az iskolapadból kilépve már nem emlékszünk a fogalomra. A medián és a módusz emellett gyakran keveredik emlékezetünkben: melyik-melyik valójában? Mire használjuk őket és miért fontos a meghatározásuk? Cikkünkben felfrissítjük olvasóink emlékezetét ezekkel az igazán egyszerű meghatározásokkal kapcsolatban!

Mi az a medián? Mi a medián fogalma?

Röviden összefoglalva a medián egy statisztikai középérték: ha egy számhalmazt sorba rendezünk (például növekvő sorba), a medián lesz a középső érték. Hivatalos meghatározás szerint a medián jelentése: a medián az a szám, érték, amelynél véges elemű halmazok esetén az adatok legfeljebb 50%-a kisebb és legfeljebb 50%-a nagyobb.

A medián értelmezhető úgy is, mint az a szám, amely kettéosztja a sokaságot, azonban mi történik akkor, ha a számsorozat közepére két érték esik? Ebben az esetben, ha a véges számú adathalmaz páros számból áll, a medián lehet mindkét középső szám (alsó és felső medián), vagy a két szám számtani közepe.

Egyszerű medián példa

  • Számsorozat: 1; 1; 3; 3; 4; 6; 6; 7; 7; 7; 7; 9; 10
  • A sorbarendezett adatok középső értéke 6, tehát a medián 6 lesz.

Mi a módusz és medián közötti különbség?

A módusz medián kombót gyakran keverjük hasonló nevük miatt. Míg a medián kettéosztja az adathalmazt, addig a módusszal inkább a gyakoriságot vizsgáljuk. A módusz is egy statisztikai középérték-mutató, ám ebben az esetben a számhalmaz leggyakrabban előforduló elemről beszélünk.

Egyszerű módusz példa:

  • Számsorozat: 1; 1; 3; 3; 4; 6; 6; 7; 7; 7; 7; 9; 10
  • A sorbarendezett adatok leggyakrabban előforduló értéke: 7, tehát a módusz 7 lesz.
Címkék:
medián,