Súlyos bírságot kaphatsz, ha te is ezt az ősi magyar növényt nevelgeted a kertedben

HelloVidék2020. június 19. 08:15

Ma már csak elvétve láthatunk virágba borult mákföldeket. Ennek oka, az agráriumot sújtó számos természeti és egyéb tényezőn túl az, hogy termesztésére nagyon komoly szabályok vonatkoznak. Pedig a csodálatos, lila színben pompázó növény nem csak a magyar nemzeti érték része, de nagyon fontos alapanyag a gyógyszergyártás területén is - írja a HelloVidék.

"Az ipari mák termesztése kizárólag a külön jogszabály szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (a továbbiakban: OGYÉI) által kiadott tevékenységi engedéllyel, valamint évenként megújítandó eseti termesztetési engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezettel megkötött szerződés alapján végezhető" - hívta fel a HelloVidék figyelmét a Nébih.

A megyei kormányhivatalok jelentései alapján megállapítható, hogy 2019. évben kis mértékben növekedett a vetett termőterületek nagysága az előző 1-2 évhez képest. Tavaly országosan összesen 9 megyében 4 gazdálkodó szervezet (termesztető) 190 termesztő által végzett ipari máktermesztést, a vetett termőterület összesen 3705,05 ha.

További részletek a máktermesztésről a HelloVidéken - KATT!

Címkék:
vállalkozás, kkv, mák,