Csúszik az új szabályozás: óriási bírság lehet a jussa a felkészületlenségnek

Pénzcentrum2020. június 10. 15:29

Alig egy hete az EU tagállamai megegyeztek abban, hogy fél évvel elhalasztanák az adatszolgáltatási kötelezettséget, amely a határon átnyúló, agresszív adóstruktúrák jelentésére vonatkozik. A vállalatoknak azonban továbbra is fel kell készülniük az adatszolgáltatásra - hívják fel a figyelmet szakértők.

A DAC 6 irányelv előírja, hogy az EU-n belül letelepedett társaságoknak jelenteni kell minden, agresszívnek minősített, határon átívelő adózási konstrukciót. A belföldi ügyleteket tehát nem terheli adatszolgáltatási kötelezettség. Jelentési kötelezettsége van az adótanácsadóknak, de rajta kívül mindenkinek, aki részt vett a konstrukcióban: például pénzügyi tanácsadó, könyvelő, pénzintézet. A kötelezettség elmulasztása, késedelmes, hibás teljesítése esetén 500 000 Ft-ig terjedő mulasztási bírságot szabhatnak ki a kötelezettre, ismételt jogsértés esetén viszont már 5 000 000 Ft-ot - hívja fel a figyelmet közleményében a Niveus Consulting Group.

Eredetileg a DAC6 július 1-jével lépett volna hatályba, de pár napja az Európai tagállamok úgy döntöttek, hogy a Covid-19 járvány okozta kihívások miatt kitolják a határidőt 6 hónappal. A javaslat ezeket a határidőket hosszabbítaná, bár az jelenleg még nem végleges, hogy mennyivel: 

Korábban azt jelentették be, hogy minden 2018. június 25. - 2020. június 30. időszakban történt határon átnyúló konstrukciót 2020. november 30-ig,

  • A 2020. július 1.-2020. szeptember 30 időszakban történt ügyleteket október 31-ig,
  • A 2020 október 1-ét követő konstrukciókat pedig 30 napon belül kellene riportálni. 

Habár a javaslat még az az Európai Parlament általi jóváhagyásra vár, feltételezhetően ez már csak formalitás lesz és a hónap végén valóban halasztást kapnak a cégek az adatszolgáltatásra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bagdi Lajos, Niveus Consulting Group adópartnere kiemelte, hogy bár adatszolgáltatás határidejét kitolják, a jelentéstételtől nem szabadulnának az adótervezésben közreműködők, az erre való felkészülést komolyan kell venni a cégeknek, ki kell alakítaniuk azokat a monitoring folyamatokat és belső szabályzatokat, amelyek az adatszolgáltatással érintett konstrukciók azonosítását segítik.

Címkék:
vállalkozás, pénzcentrum.hu, bírság, eu,