Így változtatná meg az EU a magyar vidéket: 3 dolgon múlik mindez

HelloVidék2019. december 4. 08:15

Az innovatív vállalkozói szellem kritikus tényező a regionális modernizáció szempontjából, valamint kulcsfontosságú eszköz a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés és az innováció szempontjából. A brüsszeli Smart Regions, azaz Intelligens Régiók tanácskozáson a HelloVidék helyszíni tudósítója megismerte a kohéziós politikába beépített, úgynevezett intelligens szakosodási stratégiát, ami a térségek tudásalapú fejlődését célozza meg.

A vállalkozások szisztematikusan és szorosan kapcsolódnak a helyi foglalkoztatás növekedéséhez egy adott régióban és gyakran azon kívül is. Épp ezért fogalmazták meg az úgynevezett intelligens szakosodási stratégiában (S3), hogy a régióknak, megyéknek támogatniuk kell mind az induló, mind a terjeszkedő, fejlesztésekben gondolkodó vállalkozásokat, valamint a nagyvállalati innovációt.

Ezek a régiók gyakran szembesülnek a tradicionális tevékenységek hanyatlásával, amelyet kompenzálni tudnak az innovatív induló vállalkozások és start-upok által létrehozott új gazdasági tevékenységekkel. Az ilyen cégek hozzájárulnak a hagyományos ipari tevékenységek sikeres átalakításához, miközben ösztönzik egy új, regionális növekedési pálya kialakulását. Kulcsfontosságú az innovatív vállalkozói szellem fokozása a kis- és középvállalkozások életében, az innováció, az oktatás és a tudomány területén

- mutatott rá a tanácskozáson Johannes Hahn, az EU európai szomszédságpolitika és csatlakozási tárgyalások veterán biztosa.

A konferencián elhangzottak szerint a vidéki vállalkozásoknak számos kihívással kell szembenéznie, ám az intelligens szakosodási stratégia azonosítja az egyes régiók, megyék értékeit és egyedi jellemzőit, ami több lehetőséget is teremt.

Ha érdekel a cikk folytatása, ITT tudod elolvasni!

Címkék:
vállalkozás, vidék, eu, brüsszel, alap,