Magyar találmány ez a különleges lámpa: meghódíthatja a világot

Pénzcentrum2019. július 29. 10:30

Ma már szinte minden testre szabható és variálható: a bútorok, az alkalmazások a telefon, még olyan táskát is kapni, amely variálható: lehet akár hátizsákként, oldaltáskaként is hordani, vagy különböző zsebeket felcsatolni rá. A Magnelit megálmodójában, Kismartoni Zsoltban egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a moduláris elemekből álló, variálható lámpa ötlete. Idén tavasszal ő és két társa megnyerte az MVM EDISON startup versenyt.

A lámpák többsége statikus, nem nagyon alakítható, ha vesz valaki egy állólámpát, maximum annak a lakáson belüli helyzetét tudja változtatni. Arra gondoltam, jó lenne egy olyan darab, ami különböző modulokból áll, melyek szabadon, szerelés nélkül variálhatók, így ugyanaz a fényforrás más és más funkciót és formát tölthet be

- mondta a Pénzcentrumnak Kismartoni Zsolt, akinek a fejében egy évvel ezelőtt fogant meg a moduláris okoslámpa ötlete.

Megnyerték az MVM EDISON startup versenyt
Idén harmadik alkalommal rendezték meg MVM EDISON startup versenyt. 104 pályázat érkezett, amelyből a legjobb nyolc ötletet választotta ki az MVM EDISON szakmai zsűrije, hogy egy klasszikus pitch-verseny (azaz a fiatal cégeket, ötleteket versenyeztető "tehetségkutató") keretében a három legjobb csapatot díjazza és akár befektetőként is beszálljon a vállalkozásokba.

A csapatok nyolchetes intenzív képzési programsorozaton vettek részt, hogy a döntő pillanatban a legprofibban tudják eladni ötletüket a zsűrinek. A projektek mind az energetikai iparághoz köthetők, a versenyt meghirdető MVM Csoportnak nem titkolt célja, hogy ilyen módon kutassa fel és támogassa azokat az öteleteket, amelyek később hozzájárulhatnak a vállalatcsoport versenyképességének megőrzéséhez a felgyorsult, átalakulóban lévő piaci környezetben. A zsűri által legjobbnak ítélt három csapat az InCharge, a ZenCharge és Magnelit voltak.

"Mikor azon gondolkoztam, hogyan lehetne a modulokat összekötni, akkor jutott eszembe a mágnes, mint megoldás. Két kisebb fa darab és négy darab mágnes segítségével készítettem egy prototípust, amit csak úgy ott hagytam az asztalon. Átjöttek a barátaim, és órákon keresztül játszottak vele, lekötötte a figyelmüket. Ekkor kezdtem el a mágnesességgel komolyabban foglalkozni" - tette hozzá Kismartoni.

Nagyjából fél évvel ezelőtt a baráti társaságából csatlakozott hozzá Pánczél Patrícia és Berger Dániel. Hárman, a szabadidejükben egyengetik a Magnelit útját, civil munkájuk mellett. Berger Dániel elsősorban webfejlesztéssel és webdesignnal foglalkozik, Kismartoni online sales és marketing területen dolgozik, Pánczél Patrícia pedig project manager.

A névvel kapcsolatban Kismartoni elmondta, a mágnes és a fényforrás angol megfelelőiből, vagyis a magnet és a light szóból ered, egyenes fordításban mágnes-lámpát jelent.

A közép-felső kategóriát célozzuk meg, a kisebb, alapdarabok 80 ezer forinttól lesznek elérhetőek

 - mondta Kismartoni. A lámpák készülhetnek fából, kőből, fémből, de akár textilből is, és mivel szabadon variálhatók, nem csak a kinézetük variálható szabadon, de néhány mozdulattal egy függőlámpa álló, vagy akár fali fényforrássá is alakítható. Az okos világítási modul pedig lehetővé teszi, hogy a lámpákat mobil eszközzel vagy egy okosotthon részeként hanggal ki-és bekapcsoljuk, időzítsük, kedvünk szerint szabályozzuk a fényerejét.

Van olyan modell, amelyik akár óraként is használható, de beállíthatjuk például azt is, hogy visszaszámlálóként működjön, és ha letelt az általunk beprogramozott idő, vagy lekapcsoljon a lámpa, vagy akár erősebb legyen a világítás

 - jegyezte meg Kismartoni, aki elárulta, ez csupán a kezdet, a jövőben további fejlesztéseket terveznek.

A kisszériás gyártásra már készen állnak, most azon dolgoznak, hogy költséghatékonyabbá tegyék a folyamatot és előkészítsék a sorozatgyártást. Jelenleg befektetési tárgyalásokat folytatnak.

A Magnelitet még ebben az évben, online-felületeken szeretnék piacra dobni. A magyar fogyasztók kiszolgálása mellett azt tervezik, hogy a skandináv-, az angol-, a spanyol-, a francia-, és az olasz piacra is nyitnak, vagyis az európai dizájn nagyhatalmak felé.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését az MVM Zrt. támogatta.

Címkék:
otthon, vállalkozás, mvm, lámpa, startup, okosotthon, világítás, startup pályázat,