Magyar fejlesztések segíthetnek a kertekben és a szántóföldeken is

Pénzcentrum2019. április 20. 17:30

A "Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon" az idei év egyik legizgalmasabb startup-eseménye volt. A 24 órán keresztül zajló agrárinnovációs ötletverseny a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal szervezésében március 22-23-án rendezték meg.

Az agrárium az egyik leggyorsabb ütemben digitalizálódó terület, ahol a mesterséges intelligencia és a precíziós technológiák használata már a mindennapok része, mégis számtalan kiaknázatlan lehetőséget rejt magában. Ebben a szektorban egy kis megoldással is nagy és azonnal érzékelhető hatást lehet kiváltani, ami ráadásul a társadalom egészére hatással van - mondta el a Portfolio-nak Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke.

Hozátette: az agráriumban az elmúlt években már megjelentek sikeres startupok, melyek a mesterséges intelligenciát a gazdaságok hétköznapi problémáinak megoldására alkalmazzák.

Ilyen fejlesztés például az Agroninja applikációja, ami okostelefonnal készített fotó alapján számítja ki a szarvasmarha tömegét. Ezzel idő és pénz takarítható meg. A Serket-Tech pedig gépi látással monitorozza a haszonállatok viselkedését, és jelez, ha betegségek vagy sérülés tüneteit érzékeli, a betegségek korai felismerésével így a gyógyszerhasználat csökkentését eredményezve.

Ez a két startup, valamint az ötletverseny is jól példázza a szektor egyre növekvő népszerűségét, külön kiemelve azt a trendet, hogy egyre több nem agrár háttérrel rendelkező startup és fiatal találja meg helyét az agráriumban.

24 órás verseny

A résztvevőket a 24 óra alatt a Design Terminal és a NAK szakértői segítették, több olyan csapat is volt, akik a verseny végén teljesen más megoldással álltak elő, mint amivel a hackathonra neveztek. Ilyen volt a különdíjas TRIME, akik fagykárral foglalkozó megoldással kezdtek bele a versenybe, de végül egy mesterséges intelligenciát használó megoldást hoztak létre, amely a különböző madárfajokat felismerve, és a hangágyút vezérelve vagy vadásztatást javasolva védi a halastavakat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A győztes BeeNet egy interaktív hálózatot fejlesztett ki méhészek, mezőgazdasági termelők és hatóságok közötti kapcsolattartásra; a második helyezett Grinsect csapata automatizált megoldást dolgozott ki a fekete katonalégy lárváinak tenyésztésére és takarmányozási célú feldolgozására, a harmadik helyezett Almathron pedig egy mesterséges intelligenciát alkalmazó vadkár felmérési rendszert hozott létre.

Győrffy Balázs szerint a csapatok innovatív ötletei egyelőre még igénylik az elmélyítést, a részletek kidolgozását, de később akár nemzetközi színtéren is megállhatják a helyüket.

A NAK és a Design Terminal közös célja egy olyan hosszú távon működő, összetett agrárinnovációs program kialakítása a Kárpát-medencében, amely elősegíti az agrárium területén születő innovációk felkarolását, az ötletek megvalósulását. A most lezárult ötletverseny ennek volt az első lépése.

Címkék:
vállalkozás, verseny, agrárium, startup, szarvasmarha, nemzeti agrárkamara,