Durva bírságot kaphatnak a magyar vállalkozók: egy kis figyelmetlenség is elég

Pénzcentrum2019. március 10. 15:30

2019. január 1-jétől sokkal kockázatosabb hibázni az adózásban, ugyanis a bírságterhek jelentősen emelkednek. "Ráadásul bírságot kaphatnak azok is, akik a számviteli szabályokat nem tartják be, vagy nem helyesen készítik el áfa-összesítőjelentésüket - figyelmeztetnek a szakértők.

"A február 27-én megjelent NAV ellenőrzési irányelvekhez kapcsolódóan szeretnénk felhívni az adózók figyelmét arra, hogy érdemes adózásukat rendszeresen felülvizsgálni, a hibákat önkéntesen javítani, mert idén sokkal többe kerülnek a mulasztások, mint tavaly, vagyis az önellenőrzés még jobban megéri, mint korábban!" - emelte ki Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Idén a késedelmi pótlék mértéke a jegybanki alapkamat kétszerese helyett a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértéke, napi arányos kamatszámítással. A kiszabható késedelmi pótlék mértéke a kockázatos adózók esetén is változik. Korábban ez a jegybanki alapkamat ötszöröse volt, a jövőben viszont az általános szabályok szerint számított késedelmi pótlék másfélszerese lesz. 

Az új bírságmértéket a 2019. január 1-je után esedékessé váló kötelezettségekre kell alkalmazni. A jelenlegi jegybanki alapkamat mértékkel (0,9%) számolva az éves késedelmi pótlék mértéke az alábbiak szerint alakul: 

  • főszabály 2019. január 1-től: jegybanki alapkamat + 5 százalékpont/365 nap
  • kockázatos adózó esetén 2019. január 1-től: késedelmi pótlék főszabály szerint * 150 százalék/365 nap

2019-ben sokkal jobban "megéri", ha az adózók hibáikat önként javítják, mert az önellenőrzési pótléknál a késedelmi pótléknál sokkal kedvezőbb bírságmértékeket kell alkalmazni. Az első önellenőrzéskor a jegybanki alapkamattal, vagyis 0,9 százalékkal, ismételt önellenőrzés esetén pedig a jegybanki alapkamat másfélszeresével: 1,35 százalékkal kell számolni.

Érdemes emlékeztetni az adózókat arra is, hogy 2018. július 1-től mulasztási bírságot kell fizetniük azoknak, akik az áfa-összesítőjelentéssel kapcsolatos kötelezettségeiket nem teljesítik. Az adózóra vonatkozó legmagasabb mértékű bírságot szabhatja ki a hatóság annyiszor, ahány számla érintett a mulasztásban. Emellett 2019-től mulasztási bírságot lehet majd kiszabni, ha az adózó nem követi a saját számviteli szabályzatában leírtakat, vagy a közzétett beszámolójában egy lényeges körülményt nem vagy nem teljes mértékben a valóságnak megfelelően mutat be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Öröm az ürömben, hogy a késedelmi pótlék mértékének változása az adóhatóságra is vonatkozik: a magasabb mértékkel kell számolni az adóhatóság késedelmi kamatfizetése esetén is. Ráadásul az adóhatóságnak késedelmi kamatot kell fizetnie akkor is, ha az adózó visszatérítési igényét a hatóság jogszabálysértő döntése eredményezi.

Egyébként az önellenőrzés a hibák javítása mellett a kedvezmények utólagos kihasználására is jó lehetőség, mert az Adózás rendjéről szóló törvény új szabályai szerint ezeket már önellenőrzés keretében is lehet érvényesíteni

- hangsúlyozta a szakértő.

Címkék:
vállalkozás, pénzcentrum.hu, áfa, adó, bevallás, számviteli törvény, adózás rendje, az adózás rendjéről szóló törvény,