Bajban a magyar melósok: senkit nem lehet most bejelenteni dolgozni

MTI2019. január 1. 19:00

Nem tették közzé a szükséges nyomtatványt, ezért most nem lehet bejelenteni egy új munkavállalót sem. A könyvelők remélik, hamarosan megoldódik a probléma.

A munkavállalók (biztosítottak) bejelentéséhez szükséges nyomtatványt az adóhatóság még nem tette közzé - közölte a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. Így jelenleg nincs lehetőség bejelenteni a munkavállalókat. Az adóhatóság 1819-es tájékoztatási vonala - munkaszüneti nap okán - jelenleg nem üzemel. A kormányzati tájékoztatási vonalon (1818) nem tudnak az adóhatóság nyomtatványaival kapcsolatosan tájékoztatást adni, bár azt megjegyezték, hogy a külföldi vállalkozások általi bejelentésre viszont már megjelent a nyomtatvány.

A probléma lehet, hogy azzal áll összefüggésben, hogy a jogszabály zavaros a nyugdíjas munkavállalókkal kapcsolatos eljárási szabályok kapcsán. A jogalkotói akarat - elvileg - a nyugdíjasoknál csak a járulékfizetést kapcsolná ki, azonban a törvény szövegéből az következik, hogy a nyugdíjasok biztosítási jogviszonya is megszűnt és ez a T1041-es nyomtatványon való kijelentést igényel. Ennek elkerülése végett, elképzelhető, hogy vita van a nyomtatvány tartalmával kapcsolatosan, a hivatalon belül. Ha kész lesz a nyomtatvány, akkor innen lesz letölthető.

Címkék:
vállalkozás, adminisztráció, munka, könyvelő,