Nehéz helyzetben a hazai fuvarozók: sürgős intézkedésekre lenne szükség

Népszava2018. november 26. 09:31

Nagy a baj a hazai fuvarozószektorban, bizonyítja az is, hogy egyre több magyar kivállalkozó adja vissza a vállalkozói igazolványát, és Nyugat-Európában alkalmazott sofőrként dolgozik tovább - írja a Népszava, amely megjegyzi, sürgős intézkedésekre van szükség a hazai cégek érdekében.

A hazai fuvarozók úgy érzik, egyre jobban kiszorulnak a magyar logisztikai piacról. Jelenleg 10 152 árufuvarozással foglakozó cég működik Magyarországon, ez 902-vel kevesebb, mint két évvel ezelőtt az Opten legutolsó adatai szerint - írja a Népszava. A lap megjegyzi, a hazai fuvarozók évek óta hátrányban vannak a külföldi konkurenseikkel szemben.

A lap azt írja, a hazai fuvarozói profit átlagosan 1-2 százalék, de mindez nem sok tekintettel az üzemanyag árakra, a karbantartási költségekre, valamint a jövőre tovább dráguló útdíjarak és a béremelésekre. Ráadásul az elmúlt két évben a kötelező gépjármű-felelősség biztosítások az átlagos évi 300-400 ezer forintról 1-1,2 millió forintra emelkedtek. A magyar fuvarozók 15-20 százalékos fuvardíjemelést szeretnének.

Címkék:
cég, drágulás, útdíj, kamion, fuvarozás,