Súlyos tévhit terjed: nem azért drágulnak az új építésű lakások, mint hiszed

Pénzcentrum2018. október 15. 13:04

Ez év augusztusában is folytatódott az építőipari termelés kétszámjegyű bővülése, amit nagyobb részben továbbra is főként az egyéb építmények - út, vasút és közművek - ágazat teljesítménye dominál.

"Míg ugyanis az utóbbi 46,8 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, addig az épületek építése ágazat termelésének volumene csak 10,1 százalékkal emelkedett" - kommentálta Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója a KSH hétfőn megjelent gyorstájékoztatójának adatait.

A szakember az adatok kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy számos félreértés övezi a lakásépítési szektort, amit fontos eloszlatni azért, hogy valós képet kaphassunk az építőipar teljesítményéről és állapotáról, illetve a lakásár-emelkedés okairól.

Az egyik ilyen tévhit az, hogy az újlakásépítések megugrása felelős a kivitelezési költségek számottevő emelkedéséért, azon belül is az alapanyagok drágulásáért és a munkaerőköltségek növekedéséért. "Mivel az építőipar teljesítményén belül a lakásszektor aránya kevesebb mint 16 százalék, egyértelmű, hogy a költségemelkedést más szektorok beruházásai húzzák. A tervezett áfaemelés éppen ezért elenyésző kapacitást fog felszabadítani, azt is döntően csak 2020 végétől." - fogalmazott Földi Tibor.

A másik félreértés a vezérigazgató szerint az, hogy az újlakásárak emelkedése a piacon uralkodó túlkereslettel magyarázható. "Túlkeresletről nem beszélhetünk, hiszen 2017-ben Budapesten szinte folyamatosan mintegy 8000 új lakást kínáltak a piacon, de az év folyamán hasonló volument értékesítettek a fejlesztők is. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan 12 hónap keresletének megfelelő lakáskínálat volt a piacon, vagyis a keresleti és a kínálati oldal egyensúlyban volt. Túlkeresletről akkor beszélhetnénk, ha ez a mutató folyamatosan 6-7 hónap alatt lenne. A drágulást egyértelműen a költségek növekedése okozza" - húzta alá a szakember. Mivel ez a költségoldali nyomás továbbra sem enyhül, a négyzetméterárak emelkedése is folytatódik. Ezt a drágulást erősítheti nagy mértékben tovább, ha a kedvezményes áfát 2020-tól újra a normál kulcs váltja fel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha az áfa valóban visszaemelkedik 27 százalékra, az a jelenlegi átlagosan 750 ezer forintos budapesti újlakás-négyzetméterárat egycsapásra 1 millió forint fölé emeli. Többek között ezért is javasolja a Cordia a döntéshozóknak, hogy fontolják meg a kedvezményes áfakulcs megtartását vagy más kedvezményrendszer bevezetését

 - mondta Földi Tibor.

Címkék:
vállalkozás, lakásépítés, építkezés,