Ez az álomnyaraló lett az év háza: mutatjuk, mennyibe kerülhetett

Pénzcentrum2018. október 2. 14:02

Egy Balaton-felvidéki nyaraló kapta meg idén az egyik legrangosabb építészeti elismerést, melybe most bárki beköltözhet - már ha talál még szabad időpontot. A Pénzcentrum annak is utánajárt, mennyiért lehet felépíteni egy ilyen különleges házat.


A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége által kiírt pályázatra idén 23 pályázat érkezett és közülük Kovács D. Barnabás tervei alapján épült dörgicsei nyaraló kapta meg idén az Év háza díjat. A zsűri szerint visszafogott, elegáns szín- és anyaghasználat jellemzi az épületet, amely szépen idézi a múlt idők vidéki építészetét. A házat a szép átlátások, a néhol előtűnő faszerkezetek és látszó fedélszék, valamint az alaprajzi szerkesztés és terek teszik korszerűvé.

Hogy pontosan mennyibe került felépíteni, a tulajdonostól nem tudtuk meg, ám megkérdeztünk egy okleveles építészmérnököt, aki a képek alapján négyzetméterenként nettó 400-500 ezer forintra saccolta a kivitelezési költségeket. Ez persze attól is függ milyen technikai megoldásokat alkalmaztak és milyen anyagok kerültek beépítésre, de végeredménynek nagyjából bruttó 50 millió forintot mondott - a terasszal és a galériával együtt. Az építtető 5-10 éves megtérülésre számít.

Címkék:
vállalkozás, lakáshitel, nyaraló, díj, ltp, 2018,