Milliárdokat kaszáltak tavaly a magyarországi brókercégek

MTI2018. szeptember 12. 10:00

Hatmilliárd forint nettó nyereségen osztozkodhatott tavaly a tizenkét magyarországi befektetési szolgáltató, ami csaknem 58 százalékkal magasabb a 2016-os nyereséghez képest - közölte a Világgazdaság.

A lap szerdai számában a Magyar Nemzeti Bank Aranykönyv nevű összesítése alapján közölték, hogy a brókerek által összehozott profit közel 72 százaléka az Erstét gazdagította tavaly. Az Erste Befektetési Zrt. 4,3 milliárd forintot tehetett zsebre, majd a Concorde következik egymilliárd forinttal és a Hold Alapforgalmazó 456 millió forinttal. Az Equilor profilja 190 millió, míg a Random Capitalé 73 millió forint volt.

Tavaly három brókercég lett veszteséges, az újonnan érkező Sinus-Fair egymillió forintos mínusszal zárta az évet, a Quantis Alphánál 101 millió, a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató Zrt.-nél viszont 242 millió forintos negatív szaldó keletkezett. Az előző évhez képest sokat javult a brókercégek profitabilitása, 2016-ban még a 15 piaci szereplő közül heten is veszteségesek voltak. A brókercégek eszközállománya 263 milliárd forintra nőtt, a befektetési szolgáltatók saját tőkéje 23 milliárd forintra emelkedett.

Címkék:
vállalkozás, megtakarítás, bróker, haszon, nyereség, brókercég, profitabilitás, brókercégek, random capital,