Na, ezért nem vállalkoznak magyarok: kedvük pedig lenne rá

Pénzcentrum2018. május 31. 13:30

Bár a magyarok nagy részének lenne üzleti ötlete és sokan akár szabadidejükben is szívesen áldoznának terveik megvalósítására, ám a kockázatvállalás és a kezdő tőke hánya nagymértékben hátráltatja egy saját vállalkozás indítását Magyarországon.

Átfogó kutatás készült a magyar vállalkozáskedvről, és azokról a tényezőkről, amelyek leginkább hátráltatják a vállalatok indulást hazánkban. Ezek alapján Bár a magyarok negyede szerint a vállalkozáshoz szükséges technológiák rendelkezésre állnak hazánkban is, ám kevesen érzik úgy, hogy érthető adórendszer (14%) és támogató oktatási rendszer (13%) segítené itthon a saját lábra állást. A hazai gazdasági helyzet a válaszadók tizede szerint megfelelő a vállalkozás indításához és mindössze 9 százalékuk gondolja úgy, hogy érthető a vállalkozások jogszabályi környezete Magyarországon. A külső tényezők megítélése összességében hasonló hazánkban, mint Horvátországban, Lengyelországban vagy Szlovákiában, de lényegesen kedvezőtlenebb, mint Csehországban, a balti-országokban vagy Szlovéniában - derült ki az Amway Globális Vállalkozói Jelentés 2018 (AGER) című, 44 országra kiterjedő, közel 50 000 fős friss reprezentatív kutatásából.

Ötlet van, de a kockázat már túl sok

A vállalkozói kedv nemcsak a külső tényezőktől függ: személyes tulajdonságaink, de akár családunk, barátaink hozzáállása is segíthet, vagy éppen gátolhat abban, hogy végre saját lábra álljunk. Képes vagyok-e üzleti ötleteket kitalálni? Tudom-e, honnan teremtem elő a tőkét a vállalkozáshoz? Vállalom-e akár a bukás és újra felállás kockázatát? Képes vagyok-e feláldozni a szabadidőmet? Támogat-e a szűk környezetem? Az AGER 2018-as felmérésében e kérdések mentén is vizsgálta az önfoglalkoztatáshoz kapcsolódó attitűdöket. Az adatokból kiderült: a magyarok inkább hajlandóak feláldozni szabadidejüket (39%), akár üzleti ötletük is lenne (35%) és támogatónak érzik szűkebb környezetüket (52%).

Ám a bukás kockázatát kevesen vállalják (14%) és még kevesebben tudják, honnan teremtenék elő a vállalkozáshoz szükséges tőkét (12%).

Csak tőke kell

Milyen segítségre lenne leginkább szükségünk, hogy saját cégünk legyen? Az AGER adatai szerint, nem meglepő módon a hazai válaszadók a cég indításához szükséges tőke előteremtésében szorulnak leginkább támogatásra (35%), ezzel hazánk a 4. helyen szerepel a vizsgált 44 ország rangsorában. Adózási és jogi kérdésekben a magyarok 20 százaléka, ügyfélszerzésben, marketingben 13 százalékuk kérne segítséget. A legmagabiztosabbnak az üzleti ötlet kitalálásában (8%) és a megfelelő munkavállalók megtalálásában (8%) érezzük magunkat.

Hol a kedv?

A kutatása az elmúlt három évhez hasonlóan idén is vizsgálta a vállalkozói hajlandóság alakulását. Ennek mérésére az ún. Amway Vállalkozási Hajlandóság Indexet (AESI Index) vezette be 2015-ben, amely az adott országra jellemző vállalkozásbarát közhangulat erősségét méri. A vállalkozói hajlandóság a jelenlegi gazdasági konjunktúra idején a nemzetközi és európai tendenciákkal összhangban hazánkban is csak enyhe (4%-os) csökkenést mutat. Az AESI Index a nemzetközileg mért 47-es, és az európai 42-es értékhez képest Magyarországon idén 35-ös értéket ért el, hasonlóan a két évvel ezelőtti eredményekhez. Érdekesség, hogy bár hazánk a 44 országból a 35. helyen áll, a listában ezzel Németországot, Ausztriát, Romániát és Lengyelországot is megelőzte. A vállalkozói hajlandóság az ázsiai országokban a legnagyobb, Európában pedig a svédek végeztek az első helyen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kitörési pont

Bár a külső és belső tényezők nem mindig optimálisak a saját vállalkozás indításához, az önállóvá válás egyik eredményes útja a megkérdezettek szerint a személyes értékesítés lehet. A hazai válaszadók többsége - európai társaihoz hasonlóan - inkább városban (53%) alapítana céget, egyedül dolgozna (53%), a személyes kiszolgálást részesíti előnyben (75%) és termékek értékesítésével foglalkozna inkább (51%), mint szolgáltatásokkal (49%).

Címkék:
vállalkozás, pénzcentrum.hu, felmérés, kutatás, kockázat, tőke,