Veszélyben a Telekom ügyfelei: ez a csalók legújabb módszere

Pénzcentrum2018. április 28. 16:02

A Magyar Telekomra hivatkozva próbálnak ismeretlenek adathalászlevélben személyes adatokat megszerezni. Ha valaki értesítőt kap arról, hogy számlatartozása van, ne kattintson ész nélkül, alaposan nézze meg az e-mail, amit kapott.

Olvasónk pénteken e-mailt kapott a Magyar Telekomtól. Legalábbis állítólag. Ugyanis a levelet szemügyre véve pillanatok alatt kiderül, hogy csalók próbálkoznak adatlopással. Pláne, hogy az olvasónk azt írta, ő maga nem is a Telekom ügyfele.

Már az e-mail cím lebuktatja a csalókat, és a tört magyarsággal megírt levél, valamint az ékezetek hiánya is arról árulkodik, hogy ennek a levélnek az ég világon semmi köze nincs a Magyar Telekomhoz.  A linkre kattintva egyébként a Telekom weboldalát utánzó online felületre irányítják az embert, ahol a bejelentkezési adatok megadását kérik a címzettektől.

Ha valaki rákkatint a linkre, még nem kell aggódnia, ezzel semmilyen veszélynek nem teszi ki a gépét, ahogy a levél megnyitása sem kockázatos.  Gond akkor van, amikor a Belepek feliratú linkre kattintva az “áldozat" megadja a kért adatokat, amelyek ezáltal illetéktelen kezekbe kerülnek.

A legfontosabb, ha valaki ilyen e-mailt kap, hogy soha ne adja meg semmilyen személyes adatát. Érdemes megnézni, milyen e-mail címrtől érkezett az üzenet, és felmerül a gyanú, hogy esetleg valóban tartozásunk van, inkább felhívni a szolgáltato ügyfélszolgálatát és érdeklődni, van-e rá esély, hogy valóban ők küldték a levelet (nagy valószínűséggel nemleges választ fogunk kapni).

Nem ez az első eset egyébként, hogy a Magyar Telekom nevében csalók próbálkoznak ellopni mások adatait. A cég korábban hangsúlyozta, a

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

hivatalos, általuk küldött levél esetén a weboldal link jeminden esetben tartalmazza a telekom.hu tartományt.

Ha a kapott levélnél ez nem teljesül, úgy tanácsos nem megnyitni a hiperhivatkozást.

 

Címkék:
vállalkozás, csalás, telekom, e-mail, adatlopás,