Szomorú jelentés: ezen a listán még a románok is megelőznek minket

NapiCsárt2018. február 16. 16:00

Magyarország nem tagja a legszilárdabb jogállamisággal bíró országok klubjának - állítja egy friss kutatás. A 113 országot vizsgáló felmérés szerint hazánk a középmezőnyben tartózkodik a törvényekhez való ragaszkodás szempontjából.

Sok tényező befolyásolja, hogy egy-egy kormányzat mennyire hatékonyan képes fenntartani a jogállamiságot: a bíróságokhoz való hozzáférést, a korrupció hiányát, a hatékony rendőrséget és a hivatalok kompetenciáját. Miközben egyes országok képesek mindezt hatékonyan megvalósítani, addig más országokban mindezért komoly küzdelmet kell folytatni.

A The World Justice Project által elvégzett kutatás világszerte 113 országban vizsgálta a jogállamiság helyzetét. A vizsgálat során nyolc tényezőre fókuszáltak: a kormányzati hatáskörök korlátaira, a korrupció hiányára, a kormányzat átláthatóságára, az alapvető jogokra, rendre és biztonságra, a végrehajtás szabályozottságára, a polgári és büntetőjogi igazságszolgáltatásra.

A vizsgált országok 0 és 1 közötti pontszámot kaptak: az 1-es a törvények maximális betartását jelenti, míg a 0 értelemszerűen a jogállamiság hiányát. A pontozás alapján megszületett ranglistán Magyarország a középmezőnybe került: a maximális 1 pontból hazánk 0,55-öt kapott, ami az 50. helyre volt elegendő. Ezzel egyébként 1 helyet rontottunk a The World Justice Project korábbi kutatásához képest.

Ez egyébként nem túl jó eredmény, ha összevetjük a környező országok helyezéseivel: például Ausztria a 8. helyen (0,81 pont), Horvátország a 35. helyen (0,61 pont), Csehország a 17. helyen (0,74 pont), Lengyelország a 25. helyen (0,67 pont), Románia pedig a 29. helyen (0,65 pont) végeztek. Ugyanakkor jobban teljesítettünk például Szerbiánál (0,50 pont, 76. hely) és Ukrajnánál (0,50 pont, 77. hely).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

A listát egyértelműen az észak-európai államok vezetik. Az 1. helyen Dánia, a 2-on Norvégia áll, mindkét ország 0,89 ponttal. Utánuk következik Finnország (0,87 pont) és Svédország (0,86 pont). A legrosszabbul teljesítő országok Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában találhatóak: Egyiptom (110. hely, 0,36 pont), Afganisztán (111. hely, 0,34 pont), Kambodzsa (112. hely, 0,32 pont), az utolsó helyen pedig Venezuela (113. hely, 0,29 pont).

Címkék:
jogállamiság, venezuela, afganisztán,