Innen várnak bevételt a hazai vállalkozók: vajon be fog jönni?

Pénzcentrum2018. január 21. 10:00

Optimizmus jellemzi a magánkézben lévő közepes méretű vállalkozásokat világszerte és hazánkban is, a többségük a főbb eredménymutatók javulását várja idén - derül ki a egy könyvvizsgáló cég kutatásából. A felmérésben szereplő cégek mintegy kétharmada a bevételben és a profitban is növekedést vár,.

A Deloitte Private felmérése során 30 ország közel 1900 vezetőjét kérdeztük meg, akik többsége kedvezően ítéli meg a magánvállalkozások helyzetét és a jövőbeni kilátásaikkal kapcsolatban is optimisták. A kutatásban megkérdezettek közel kétharmada bizakodó a következő két évvel kapcsolatban

- mondta el dr. Kóka Gábor, a Deloitte Private magyarországi vezető partnere.A társaságok többsége növekvő bevétellel és profittal számol, miközben csökkenést a forgalom kapcsán 5, a nyereség esetében pedig 7 százalékuk prognosztizál. A pozitív jövőképet jelzi, hogy a vállalkozások többsége 25 százalékos, vagy annál nagyobb mértékű bevételnövekedést vár 2018-ban.

A felmérés során a magyar magánvállalkozások jelentős kockázatként a bizonytalan gazdasági kilátásokat, a gyenge hazai piaci keresletet, a finanszírozás biztosítását, a munkaerő toborzását, a nyersanyagárakat, valamint a működési költségeket említették.

A Deloitte Private kutatása során megkérdezett vezetők többsége egyöntetűen a geopolitikai bizonytalanságot emelte ki, mint növekedést akadályozó tényezőt, de emellett az egyes régiók válaszadói kockázati elemként nevezték meg a devizaárfolyam-ingadozásokat, a gyengülő hazai piaci keresletet, a megnövekedett szabályozási követelményeket és a technológiai költségeket is.

A magyar magánvállalkozások is optimistán tekintenek a 2018-as évre, tőkebefektetésük, profitjuk és bevételük növekedése mellett munkaerejük bővülésére is számítanak. [...] A felmérés során megkérdezett magyar magánvállalkozások többsége ebben az évben is arra számít, hogy bevétele legalább negyede, de akár 40 százaléka is külföldről, legfőkébb Nyugat-Európából érkezik majd

- mondta el dr. Baranyi Gábor, a Deloitte Private igazgatója.

Címkék:
pénz, vállalkozás, kutatás, deloitte, big4, devizaárfolyam, geopolitika,