Jön az újabb menzareform? Asztalon a közétkeztetés

Magyar Nemzet2017. május 8. 09:30

A legutóbbi menzareform többnyire nem hozott jelentős változást. Most a finanszírozását is átalakítanák, szigorú pontrendszert vezetnének be, valamint központilag meghatározott minőség-ellenőrzést - írja a Magyar Nemzet.

Megreformálná a menzák finanszírozását a laphoz került törvénytervezet - melyet a kormány eddig még nem tárgyalt. A javaslat szerint az állam nemcsak finanszírozná a közétkeztetést, hanem a minőségi és a szervezési feladatokba is beleszólna. Olyan cégek végezhetnének közétkeztetési tevékenységet, amelyek vállalják, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő konyhák és ebédlők kialakítására, a dolgozók felkészültségére, a táplálkozás-egészségügyi előírások betartására, az agrárpolitikai szempontok érvényesítésére, valamint arra is, hogy a felszolgált ételek gusztusosak és finomak legyenek.

A törvénytervezet szerint a menzák értékelését is figyelembe vennék, amikor az állami finanszírozás nagyságáról döntenek, ráadásul más szempontokat is beemelnének az értékelésbe: a jobban teljesítő menzék több pénzt kapnának. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy - miután a rossz állapotok éppen az alulfinanszírozottság miatt jöttek létre - az átalakítás ne járjon forrásmegvonással, mert tovább nőne a szakadék a jó és a rossz konyhák között.

A központi támogatás egyébként nélkülözhetetlen eleme a közétkeztetési rendszernek, 2015-ben például 58 milliárd forintot, míg 2016-ban 70 milliárd forintot költöttek erre a célra. Javulás az előző menzareform óta nem nagyon volt, mert - mint ahogyan az előterjesztésben is megállapítják - a 2015-ös jelentés ugyanezeket a problémákat fogalmazta meg.

Címkék:
vállalkozás,