Nagyot kaszálhat az, aki erre a NAV-listára felkerül

Pénzcentrum/InfoRádió2017. április 2. 10:02

Érdemes kérni a vállalkozásoknak, de akár magánszemélyeknek is, hogy bekerüljenek a köztartozásmentes adózói adatbázisba - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Aki ezen szerepel, annak nem kell külön kérnie igazolást arról, hogy nincs adótartozása.

A KOMA - a köztartozásmentes adatbázis egy közhiteles nyilvántartás, amelyben ha valaki szerepel, hivatkozhat arra, hogy nincs tartozása, köztartozásmentesnek minősül - mondta el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője.

Kis Péter András hozzátette, a nemleges adóigazolás igénylésétől mentesülhet az, aki ebben szerepel. Addig szerepel az adatbázisban a cég vagy a magánszemély, amíg a feltételeknek megfelel. Ezeket az adóhivatal minden hónap végén ellenőrzi.

Cégek, illetve adószámosok kérhetik a felvételüket a KOMA-ba. Magánszemélyeknek ez például a CSOK igénylésekor jöhet jól, hiszen ott igazolni kell, hogy nincs tartozásuk. Önkormányzati képviselőknek kötelezően előírja a jogszabály, hogy szerepelniük kell az adatbázisban. Cégeknek pedig van, hogy nem kell biztosítékot fizetniük, ha a listán szerepelnek.

A listára kerülést kérni kell, az adóhivatal honlapján a KOMA-nyomtatványt kell keresni. Minden hónap végéig kell benyújtani, amelyben nyilatkozni is kell, hogy a bevallásokat és a fizetnivalókat a hónap végéig teljesíti a kérelmező. A lista minden hónap 10-én frissül - tette hozzá Kis Péter András.

Az adóhivatal minden hónap elején átnézi a listán szereplőket és az új kérelmezőket, hogy megfelelnek-e a feltételeknek. Ez egy folyamatosan frissülő lista, amelybe illetékmentesen, tehát ingyenesen lehet bekerülni.

Az adatbázis nyilvános, az adóhivatal honlapján érhető el. Több előnye is van, egyrészt helyettesíti a nemleges adóigazolás kérését, az üzleti partnereknek megbízhatósági biztosíték lehet, hiszen a listán szereplők minden kötelezettségeiket időben teljesítik.

Címkék:
vállalkozás, kkv, köztartozás,