Tömegek állnak sorba a magyar bankoknál: mindenki nullás hitelt akar

Pénzcentrum2016. november 24. 10:59

Hatalmas az érdeklődés, rengeteg kisvállalkozás áll sorba a májusban útjára indított nullás hitelért. Jellemzően  a feldolgozóipar, a kereskedelem, az építőipar és a szálláshely-vendéglátás területéről érkeznek a forrás iránti kérelmek, amelyekben többnyire a gépbeszerzések dominálnak. A program részleteiről Nyikos Györgyivel, az MFB EU Kompetencia Központ Igazgatóságának vezetőjével beszélgettünk.

Május elején, 44 milliárd forintos kerettel indult útjára a nullás hitelprogram, nemrég azonban 70 milliárdra emelték a keretösszeget. Ilyen nagy az érdeklődés?

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások versenyképességének növelésére szolgáló hitelkonstrukciót májusban hirdette meg az MFB, akkor 44 milliárd forintos rendelkezésre álló kerettel. Tekintettel a jelentős érdeklődésre a gyakorlati tapasztalatok alapján a kormány úgy döntött, hogy megemeli ezt a keretet, és a legutóbbi éves fejlesztési keret módosításakor 70 milliárdban került rögzítésre a felhasználható források nagysága.

Kinek szól pontosan ez a program? Van méretmegkötés?

A hitelt vállalkozások vehetik fel a fejlesztési elképzeléseik megvalósításához, kapacitásbővítésre, modern üzleti infrastruktúra-fejlesztésre. Méretmegkötés nincs, olyan szempontból van egy korlát az igénybe vevők oldaláról, hogy a kezdő vállalkozások nem vehetnek igénybe olyan nagy összeget, nem kérhetnek olyan nagy hitelt, de alapjában véve mindenki jöhet fejlesztési elképzeléssel, mind a kezdő vállalkozások, mind a régebb óta a piacon működők. Mindenkinek a forrásigényét igyekszünk megoldani.

Az ország minden pontján?

A hitelprogramról annyit kell tudni, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretéből kerül finanszírozásra, amit azért jelzek, mert a felhasználás kapcsán ez egy területi kötöttséget jelent a forrás tekintetében. Ugyanis nem Magyarország valamennyi régiójában, hanem csak 6 régióban lehet igénybe venni. A közép-magyarországi régió és Budapest kivétel. Ez utóbbi régióban egy másik hitelterméket, a Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Pest Megyében Hitelprogram keretén belül érhetnek el a vállalkozások, hasonló feltételekkel, szintén az MFB Pontokon.

A termék nullás hitelként vonult be a köztudatba. Ez nagyon csábító, de mennyi pénzt kaphatnak a vállalkozások, és konkrétan milyen feltételekkel?

A hitelösszeg minimum 1, maximum 600 millió forintban került rögzítésre. Valóban 0 százalékos a hitel kamata, amit az tesz lehetővé, hogy módosításra és átalakításra került a pénzügyi eszközök felhasználásával kapcsolatos intézményrendszer és működési mechanizmus.

Mit is jelent ez a változás pontosan?

Amíg a korábbi programozási időszakban, 2007-13 között a közvetítői hálózat díjazást külön nem kapott, hanem a kamatkülönbözet jelentette azt, amiért ezt a feladatot és tevékenységet végezték, addig a jelenlegi, 2014-20-as programozási időszakban külön díjazást kapnak - természetesen teljesítményarányosan - a közvetítők, és így nem a vállalkozóknak, a hitelt felvevőknek kell a működési költséget megtéríteni. Ennek eredményeként vált lehetővé az, hogy 0 százalékkal kapják meg a hitel forrását.

Mint említette, a közép-magyarországi régió és Budapest kivételével az ország minden pontján elérhető a konstrukció. Mit jelent ez a gyakorlatban, mit lehet tudni az értékesítési hálózatról?

A hitel és a többi hiteltermék vállalkozókhoz való eljuttatásában az MFB és a kormány olyan döntést hozott, hogy mindenképpen fontos szempont az, hogy az ország valamennyi településére eljussanak ezek a források, ennek érdekében egy pénzügyi közvetítői hálózat kiépítéséről döntött. Ez a hálózat lehetővé teszi azt, hogy nemcsak a nagyobb városokban, hanem kisebb településeken is elérhetők ezek a források.

Pontosan kik vesznek részt a tájékoztatásban, értékesítésben?

A pénzügyi közvetítők kiválasztásánál az uniós szabályok miatt közbeszerzési eljárást kell alkalmazni az alapok alapját ellátó szervezetnek, Magyarország esetében a Magyar Fejlesztési Banknak. A közbeszerzési eljáráson egy bankkonzorcium lett a nyertes, amely a Takarékbank Zrt.-ből, a B3 Takarékszövetkezetből, a Budapest Bank Zrt.-ből és az FHB Zrt.-ből áll. A hálózat kiépítése folyamatosan zajlik, jelenleg Budapesten és a megyei jogú városokban 26 MFB-pont várja az érdeklődőket, a kisebb településeken további 406 MFB-pont kezdte meg a működését, és az év végéig további 10 lesz még.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A későbbiekben várható, hogy még tovább bővül a kör?

A kormány arról is döntött, hogy a hálózatot bővíteni szükséges. Tekintettel az említett előírásra ez egy következő közbeszerzési eljárást fog jelenteni. Az elképzelés az, hogy valamennyi MFB-pontban az összes hitelhez és kombinált hiteltermékhez hozzájuthatnak a vállalkozások, tehát nincs olyan lehatárolás, hogy az egyik közvetítő csak az egyik, a másik csak a másik fajta terméket biztosítja. Pont az a lényeg, hogy a vállalkozások eldönthessék, hogy melyik a hozzájuk legközelebb működő MFB Pont, esetleg akivel már korábban is együttműködtek közvetítő szervezet. Mindenképpen azt akarjuk, hogy mindenféle szempontból nyitott legyen az a lehetőség, hogy a vállalkozások forráshoz juthassanak, és a megfelelő, velük együttműködő közvetítőket megtalálhassák.

Bő fél éve fut a program, mit mutatnak az eddigi tapasztalatok?

A kkv-k hitelfelvételeinél jellemzően a gépbeszerzések dominálnak, elsősorban ilyen célra igényelnek hitelt a vállalkozások, és ezek az igények jellemzően 150 millió forint alattiak. Jellemzően négy ágazatból érkeznek a forrás iránti kérelmek: feldolgozóipar, kereskedelem, építőipar és szálláshely-vendéglátás.

Az agráriumot direkt nem említette?

Ebből az operatív programból az agráriumot nem tudjuk finanszírozni, mert arra külön operatív program van. Másrészt az élelmiszeriparra lesz majd külön konstrukció, amelynek a társadalmi egyeztetése már lezajlott, és annak tapasztalatai és a vélemények begyűjtése alapján véglegezzük a terméket.

Földrajzilag kiemelhető valamely régió, ahol aktívabbak?

Az ország valamennyi régiójából jelentős az igény, hitelkérelmek valamennyi területen megjelennek.

Mint már említettük, a nagy érdeklődés miatt nemrég 70 milliárd forintra emelték a keretösszeget. Meddig tarthat ez ki?

A felhasználási adatok alapján azt látjuk, hogy év végéig feltehetően el fog fogyni az eredeti 44 milliárdos keret. Azért nehéz számokat mondani, mert a felfokozott érdeklődés most az egy kint lévő termékre összpontosul. Pont ezért gondoljuk fontosnak azt a tényt, hogy november-december folyamán további hitel- és kombinálthitel-konstrukciók is meghirdetésre kerülhetnek, hiszen akkor a vállalkozások láthatják, hogy milyen egyéb finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésre, és megtalálják a számukra, illetve a fejlesztési projektjük számára legkedvezőbb, legmegfelelőbb megoldást. Egyik oldalról lényeges az, hogy a fejlesztések megvalósulhassanak, és a forrásokhoz hozzájussanak, de a másik oldalról abban is bízom, hogy ez nemcsak egy rövidebb időtávot jelent, hanem valóban lehetőség van arra, hogy nemcsak a már elkészült és megfogalmazott fejlesztési igények, hanem a fél-egy év múlva napirendre kerülők is finanszírozhatók lesznek.

A következő időszakban megjelenő hitel- és kombinálthitel-konstrukciók esetében is 0 százalékos kamatra lehet számítani?

A hitelek esetében mindegyiknél 0 százalékos kamat a szakmai javaslat, a kombinált hitelek esetében, ahol arról van szó, hogy a projekt megvalósításához nemcsak hitelt vehet igénybe a vállalkozó, hanem vissza nem térítendő támogatást is kap, ott a hiteloldalra 1-2 százalékos kamat várható a termékre.

Címkék:
vállalkozás, kkv, mfb,