Gigantikus mennyiségű hamis mosószert gyártottak, lecsapott a NAV

Pénzcentrum2016. szeptember 8. 15:36

Két budapesti zúg üzemben gigantikus mennyiségű hamis mosószert gyártottak. Működés közben fülelték le a gyártókat a pénzügyi nyomozók. Megközelítőleg 74 és fél tonna mosóport, valamint több mint 1100 hektoliter folyékony mosószert lefoglaltak.

Éppen folyt a munka a 23. és a 15. kerületi raktárépületben, amikor a nyomozók rajtuk ütöttek - írja közleményében a NAV. Az egyik helyszínen a munkások megpróbáltak elbújni, de gyorsan megtalálták őket. Az eddigi információk alapján a mosószerek alapanyagát Szlovákiából rendelték egy román cég nevében, majd a kész termékeket magyar cégeken keresztül értékesítették Németországba. 

Úgy tűnik, kizárólag külföldi piacra dolgoztak.

A hamisítók saját, fejlett technológiájú gyártósorral dolgoztak, a gyártást receptúra könyv segítette: a hozzávalók között étkezési só és festékanyag is szerepel. A két helyszínen összesen heten dolgoztak.

A rajtaütést követően, egy héttel később a nyomozók megtalálták azt a raktárt is, ahol a kiskereskedelmi forgalom számára csomagolt, szállításra váró folyékony mosószert tárolták. A pénzügyi nyomozók a hamis mosószereken kívül többek között lefoglalták az üzemben felhasználásra váró tíz tonna sót, 750 kilogramm nátrium-benzoátot, hat tonna ismeretlen eredetű por mosószert és több tízezer darab csomagolóanyagot: címkéket, flakonokat, dobozokat.

Az ügyben iparjogvédelmi jogok megsértése miatt folyik a nyomozás. Jelenleg négy gyanúsított van az ügyben. A jogtulajdonosok előzetes tájékoztatása szerint az okozott kár meghaladja a 150 millió forintot.

Címkék:
vállalkozás, NAV, hamisítás, hamis, mosószer, gyártás,