Alig van idénymunkás: szenvednek a kereskedők, vendéglátósok

Pénzcentrum2016. július 27. 09:02

Egyre nagyobb szükség van több gazdasági ágazatban is az idénymunkásokra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kimutatása szerint az év első felében 521 ezer alkalommal jelentették be a hazai munkaadók, hogy időszakos munkára alkalmaztak embereket - írja a Magyar Idők.

A lap szerint ez az adat harmincezerrel haladja meg a tavalyi és majdnem nyolcvanezerrel a 2014. első fél évi számot.

Kis Péter András, a NAV szóvivője a lapnak elmondta, a mezőgazdaságban és a turizmusban dolgozó időszaki alkalmazottak után naponta ötszáz, az egyéb alkalmi tevékenységet végzőknél naponta ezer, a filmes statiszták esetében pedig napi háromezer forint adót kell befizetni.

Ebből az állam idén eddig összesen 6,6 milliárd forintnyi bevételre tett szert, amely félmilliárddal magasabb annál, amit például 2011 egészében fizettek be a munkaadók alkalmi munkásaik után.

A legtöbb segéderő iránt a kereskedelemben mutatkozott igény, de az építőiparban, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban is sokan dolgoztak idénymunkásként.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az év első felében havonta átlagosan 65-75 ezer, az első fél évben 114 ezer gazdasági szereplő jelentett be alkalmi foglalkoztatottat. A NAV folyamatosan ellenőrzi őket, eddig szabályszegések miatt 71 millió forint mulasztási bírságot szabott ki a hatóság, miközben bizonyos gazdasági szereplőknél összesen 13 milliárdos adókülönbözetet is feltárt.

Címkék:
karrier, idénymunka, alkalmi munka, idénymunkás,