Megszólalt a magyar adórekorder: így jött össze a 2,3 milliárdos tartozás

Pénzcentrum2016. július 23. 16:16

Nyilvánosságra hozták a legnagyobb adótartozók listáját, és elmondta az éllovas, hogyan jött össze a 2,3 milliárdos tartozás.

A NAV negyedévente nyilvánosságra hozza a legnagyobb adósok listáját, legutóbb június 30-án került ki a feketelista. Erre a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló10 millió feletti tartozást felhalmozó magánszemélyek és a 100 millió feletti tartozással rendelkező cégek kerülnek fel. Nem rövid a lista, 222 adós szerepel rajta.

Az élen a moskolci ZÁDOR-FÉM Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végzett több mint másfél milliárdos tartozással, őt követi a kecskeméti Nyári Joker Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. egymilliárdos hátralékkal. Majd három budapesti cég következik, a Distribution Import-Export Kft. 900 millió feletti, valamint a STINMERK Kft. és a MT EURO COM TRADING Kft. 800 millió feletti tartozással.

Magánszemélyek közül Horváth Géza jár az élen a több mint 760 milliós tartozásával, őt követi Prekuta Bálint 400 milliós adóssággal. A következő Hadobás József majdnem 300 milliós elmaradással, majd Szerbin Judit és Ringer Ferencné közel 200 millióval. A teljes feketelista a NAV honlapján elérhető.

Megszólalt a rekorder

Az eddigi rekordot tartó adótartozó a Borsnak mondta el, hogy tudott 2,3 milliárdos tartozást felhalmozni. "Évekkel ezelőtt egy kft.-t alapítottam, ami autóalkatrésztől kezdve élelmiszerig mindenfélével foglalkozott. Az utolsó adóellenőrzéseknél 2011-ben mindent rendben találtak, 2011 végén aztán eladtam a céget. 

Az eladás után csaknem öt évvel, több eljárás után a hivatal, és úgy döntött, hogy az eladásomat fiktívnek tekintik. Így a cég egykori összes bevételét adóköteles jövedelemnek minősítették, és az egykori költségeket sem ismerték el. 

Következő lépésben az adóhivatal által egyoldalúan megállapított adótartozás egészét, valamint a bírságokat és a késedelmi kamatot az egykori tulajdonos, azaz az én magántartozásomnak minősítették. Aki megvette a cégemet, annak a vásárlását is fiktívnek nyilvánították" - mesélte az egykori tulajdonos.

A rekorder adós hisz az ártatlanságában, de a NAV szerint 2 milliárd 360 millió forinttal tartozik.

A legkisebbekről is

Az adóhivatal viszont nem csak a legnagyobb tartozásokról vezet nyilvántartást, hanem a legkisebbekről is. A június 30-i adatok szerint kisösszegű, 50 ezer forint alatti adótartozása 943 396 adózónak van, ebből 790 667 magánszemély, a többi 152 729 pedig gazdálkodó szervezet, vállalkozás - tudta meg a Pénzcentrum a NAV-tól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

KATTINTS: Egymillió magyar a NAV feketelistáján: lehet, hogy te is köztük vagy?

Jogszabályban nincs meghatározva az a konkrét összeg, ami kisösszegű tartozásnak tekinthető, ami abból adódik, hogy az adózó adófizetési kötelezettségétől függően ez más-más összeg lehet magánszemélynél, vagy vállalkozásnál. A tartozásbehajtás gyakorlatában például magánszemélyeknél jellemzően a 10 ezer forint összeghatár tekinthető kisösszegű tartozásnak, 520 570 ilyen adós van, ami az összes adós 45 százalékát teszi ki.

A gazdálkodóknál az adófizetési teljesítménytől függően akár a 100 ezer forint tartozás is lehet kisösszegű. Százezer forint alatti tartozással 198 080 gazdálkodó rendelkezik, ami az összes adós 48,5 százaléka.

Címkék:
vállalkozás, NAV, adó, adótartozás,