Kötelező, de megéri: rengeteget spórolhatnak ezzel a cégek

Pénzcentrum2016. május 31. 11:00

A te céged már rendelkezik energetikai audittal? Ha még nem készítetted ezt el, akkor akár 10 millió forintos bírságot is bezsebelhetsz. A határidő már lejárt, de idén év végéig él még egy kiskapu. Mutatjuk a részleteket.

A nagyobb vállalatoknak a felelőssége is nagyobb - például az energiafelhasználás vagy az energiatakarékosság szempontjából. Ebből kifolyólag a nagyobb cégeknek több energiát kell megtakarítaniuk és ezt pedig bizonyítaniuk is kell.

Az energetikai auditálási kötelezettségüknek tavaly december 5-ig kellett volna eleget tenni a nagyvállalatoknak, akik azonban ezt még nem csináltatták meg, azok sincsenek elkésve, ugyanis 2016 végéig még türelmi idő van érvényben. Ezt a vizsgálatot egyébként az energiahatékonyságról szóló EU-s irányelv írja elő, aminek a célja az energiafelhasználás mérséklése és racionalizálása.

Loading...

Megéri megcsinálni

Bár az energetikai auditot bizonyos vállalatoknak kötelező megcsináltatni, de ez a cégeknek is nagyon megéri. Az energetikai audit ugyanis gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jogszabályban meghatározott módon felmérik például egy adott nagyvállalat gyárépületeit, telephelyét és megnézik, hogy hol lehetne még energia-megtakarítást elérni, a lehetőségeket pedig számszerűsítik.

Kiknek kötelező?

Energetikai audit minden nagyvállalatnak kötelező, ahol:

  • legalább 250 főnél többen dolgoznak, vagy
  • a mérlegfőösszege meghaladja a 43 millió eurót (kb. 13,5 milliárd forintot) és az árbevétele meghaladja az 50 millió eurót (kb. 15 milliárd forintot)

Érdemes tudni, hogy az EU-s szabályozás alapján megalkotott magyar energiahatékonysági törvény előírja azt is, hogy a nagyvállalatoknak az első alkalomtól kezdve (2015. december 5.) négyévente kötelező elvégezni az energetikai auditot. Akik pedig még nem tettek eleget ennek a kötelezettségüknek, azoknak legkésőbb idén év végéig kell ezt pótolniuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Azok a cégek, akik ezt nem teszik meg, akár 10 millió forintos bírságra is számíthatnak.

Ki végezhet ilyen vizsgálatot?

Energetikai audit elvégzésre az jogosult, aki megfelel az előírt szakmai feltételeknek és a vizsgálat elvégzésére jogosultságot is szerzett - vagyis szerepel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által vezetett auditori névjegyzékben.

Abban az esetben, ha egy céget bízunk meg a vizsgálattal, akkor mindig ellenőrizzük, hogy szerepel-e az energetikai auditori névjegyzékben az, aki a szervezet nevében ezt a tevékenységet végzi.

Van egy kiskapu

Kevesen tudják, hogy van egy kivételes eset, amivel el lehet kerülni az energetikai auditot. Mégpedig akkor, ha a nagyvállalat erre akkreditált szervezet által tanúsított MSZ EN ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszert működtet. Ez tulajdonképpen egy olyan menedzsment rendszert jelent, aminek a működtetése során a cég energiahatékonyságát és energiatudatosságát folyamatosan nyomonkövetik, mérik és számszerűsítik. Majd a számszerűsített adatok alapján az energiahatékonyság növelését célzó intézkedéseket vezetnek be. A bevezetett intézkedések hatását pedig folyamatosan felülvizsgálják, és amennyiben szükséges megváltoztatják őket. Ennek a folyamatnak hatására pedig garantálható a vállalat energiahatékonyságának a javítása.

Ezen a héten a Pénzcentrum kiemelten foglalkozik az EU 2012/27/EU irányelvében foglalt energiahatékonysági előírásokkal, illetve azzal, hogyan épült ez be a magyar jogrendszerbe. Kitérünk majd az auditálás folyamatára, és az ezzel elérhető hatékonyságnövekedésre, de foglalkozunk majd a kiskapunak tekinthető ISO 50001-es szabvánnyal is. Természetesen olvasóink kérdéseire is számítunk a témában; a kérdéseket az MVM Partner szakértői válaszolják majd meg. A leveleket a következő címre várjuk: penzcentrum@penzcentrum.hu

Címkék:
vállalkozás, energetikai tanúsítvány, vállalat, energetikai audit, iso50001,