Így lehetsz Te is sikeres vállalkozó: mutatjuk a trükköt

Pénzcentrum2016. május 2. 16:36

Habár egyre optimistábbak a hazai kisvállalkozások, a tudatos tervezés még mindig hiánycikk Magyarországon. Éppen ezért a Pénzcentrum a következő időszakban kiemelten foglalkozik majd a hazai kisvállalkozásokat érintő legfontosabb kérdésekkel, legyen szó a stratégiáról, a pénzügyi tervezésről, vagy éppen a finanszírozási lehetőségekről. Várjuk olvasóink kérdéseit is a témában.

Habár nincsenek könnyű helyzetben a mai kiélezett piaci viszonyok között a magyar kisvállalkozások, ennek ellenére így is akadnak bőven, akik sikerre tudták vinni üzleti elképzeléseiket. Ehhez azonban egy olyan vezető kell, aki profi a stratégiai tervezés és a pénzügyek terén; vagy ha nem, hajlandó professzionális gazdasági szakembereket alkalmazni.

És a sikerhez gyakran még ez sem elég. A válság hosszú, forráshiányos évei ugyanis egyértelműen átalakították a kisvállalkozások többségének jövőképét. A szektor nagy része ma azt hiszi, vagy beszállítóvá válik egy nagyvállalatok és multik által dominált piacon, vagy esetleg EU-s forrásból próbál meg előbbre jutni.

Habár az uniós finanszírozási alternatíva kétségtelenül továbbra is rendelkezésre áll - bár az új EU-s költségvetési ciklusban voltak jelentős változások -, ma már akadnak más alternatívák is, amelyek lehetőséget biztosítanak egy vállalkozó számára, hogy finanszírozni tudja elképzeléseit. A képet persze igencsak árnyalja, hogy még a sikeres vállalkozások között is van olyan, amelyik annyira fél a kockázatoktól, hogy még annak ellenére sem hajlandó eladósodni - még rövidtávon sem -, hogy reális esélye lenne a bővülésre. Egyes felmérések például arról szólnak, hogy

ma Magyarországon a mikro- és kisvállalkozások töredékének van valamilyen hitele - legyen szó például folyószámlahitelről, egy komolyabb beruházási hitelről, vagy egy hosszú távú versenyképességet is biztosító konstrukcióról.

És ugyan a legfrissebb kutatások arról tanúskodnak, hogy a kisvállalatok egyre inkább nagyratörően terveznek, jövőjükkel kapcsolatban optimisták, ezt azonban  egyelőre nem egy tudatos stratégia, üzleti terv mentén teszik. Éppen ezért a Pénzcentrum a következő időszakban kiemelten foglalkozik majd a hazai kisvállalkozásokat érintő legfontosabb kérdésekkel, legyen szó a stratégiáról, a pénzügyi tervezésről, vagy éppen a finanszírozási lehetőségekről.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Várjuk olvasóink kérdéseit is kisvállalkozás témában; címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

Címkék:
vállalkozás, kkv, siker,