Egy év haladékot kaphatnak a cégek: tízezreket érinthet

Pénzcentrum/Index.hu2016. február 29. 19:30

A két éve hatályba lépett polgári törvénykönyvnek meg kell feleltetni a cégek alapító okiratait, és némely egyéb feltételhez is igazodniuk kell. Az egyik legkomolyabb változás azonban most március 15-ig zajlott volna, nevezetesen, hogy a kft-k kötelező minimális törzstőkéjének már nem lett volna elég félmillió forint, hanem csak három millió.

Azaz akiknek eddig hárommilliónál kisebb törzstőkéjű kft-jük volt, azoknak még pluszpénzt kellett volna betenni a cégbe, hogy március 15-e után is működhessenek. Most azonban egy frissen beadott kormánypárti módosító javaslat alapján mégis kitolnák a határidőt egy évvel, 2017. március 15-ig.

Főleg a kényszervállalkozásokat és a kamucégeket szűrte volna ki rendelkezés, de a nem túl gazdag kft-knél is okozhatott volna némi gondot változtatás.

Több tízezres nagyságrendben lehetnek ilyenek, a Fővárosi Törvényszék szerint csak Budapesten még nagyjából 40 ezer kft-nek kellett volna törzstőkét emelni.

Nagyjából 50 ezer pedig meg is tette, abban a hiszemben, hogy tényleg lejár a határidő.

Akik nem feleltek volna meg, azok először pénzbírságot kaptak volna, aztán végül megszüntették volna ezeket a cégeket. Ha pedig kényszertörlés alá kerül egy cég, az nem csak cégeket, hanem a törvényes képviselőiket is sújtja. Azaz például aki tartozást maga után hagyó kényszertörléssel megszűnt cégben volt vezető tisztségviselő vagy többségi tulajdonos, azt öt évre eltiltják a cégvezetéstől vagy gazdasági társaságban való többségi tulajdonszerzéstől, egyszemélyes társaság alapításától.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tartozások megúszása mellett részben a fentiek elől való menekülés miatt jött létre az egész cégtemetős iparág Magyarországon.

Címkék:
vállalkozás, cég, kft, tőke,