Még több helyen lehet online pénztárgép

MTI2015. november 19. 12:01

A kormány a feketegazdaság visszaszorítását segítő további lépésekre készül, így az elektronikus számlarendszer elindítására és az online pénztárgépek bevezetésére a szolgáltatóknál: az autószervizeknél, taxiknál, valamint a konditermek, a wellness és a pénzváltás területén - mondta a nemzetgazdasági miniszter régiós áfacsalás elleni konferencián csütörtökön Budapesten.

Varga Mihály hozzátette: az online pénztárgépek bevezetése egyértelmű siker, jelentős többletbevételt hozott a költségvetésnek, ahogy az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése is. Mindezek alapján adódik a rendszer kiterjesztése - szögezte le. Az elektronikus számlarendszer bevezetésénél sokat várnak attól, ha az adóhatóság naprakész adatbázisokat tud vezetni, gyorsabban tud reagálni a papíron létező, majd eltűnő cégek számlázására, és így megakadályozza az adóvisszaéléseket.

Tavaly több mint háromszázmilliárd forinttal emelkedett a forgalmi adó címén befolyt összeg, és ebből legalább 180-190 milliárd forint az online gépek használatából, a gazdaság fehéredéséből eredt. Varga Mihály elmondta, hogy Magyarországon a feketegazdaság és az áfacsalások okozta bevételkiesést évente 500-750 milliárd forintra, az elméleti áfa-alap 15-20 százalékára becsülik.

Címkék:
vállalkozás, online pénztárgép, online kassza,