Beszóltak a magyar húsosok: nem is rákkeltő a szalámi

Agrárszektor.hu2015. október 27. 14:01

Tudománytalan és elképzelhetetlen, hogy a vörös húsok - így a sertés, a marha vagy a juh - fogyasztása rákkeltő lenne - reagált a magyar húságazati érdekképviselet arra a tanulmányra, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) rákkutató ügynöksége tett közzé. Hazai vélemények szerint nincsenek olyan egészségügyi vizsgálatok, amelyek a húsok rákkeltő hatását támasztanák alá.

Felháborítónak tartja a WHO rákkutató ügynökségének most közzétett tanulmányát a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) - közölte az MTI-vel Menczel Lászlóné, a szervezet titkára. A WHO azt tette közzé, hogy a feldolgozott hústermékek és a vöröshúsok - így például a sertés vagy a marha, illetve a juh - fogyasztása is rákkeltő lehet. A

sertést az időszámításunkat figyelembe véve az emberiség 2000 éve fogyasztja, és még nem halt ki

- fogalmazott a titkár.

Menczel Lászlóné a WHO-tanulmány megállapításait

"tudománytalannak és elképzelhetetlennek"

nevezte. Szerinte ugyanis a húsok rákkeltő hatását nem támaszthatják alá egészségügyi vizsgálatok. A sertéstartás például Magyarországon is alkalmazkodott a jelenlegi elvárásokhoz, és a sertések zsírtartalma a minimálisra csökkent. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a sertéshús fehérjében gazdag, koleszterint pedig jóformán nem is tartalmaz.

Címkék:
vállalkozás, élelmiszer, hús, rákkeltő,