Nehéz beindítani egy food truck vállakozást

Pénzcentrum2015. szeptember 23. 10:02

Bár semmilyen rendelet nem tiltja Magyarországon, hogy közterületen food truckok - azaz mozgóbüfék - működjenek, a gyakorlatban mozgóárusi engedélyt a legritkábban kapnak az autók.

Amikor belvárosi kerületekbe vagy éppen a Városligetbe szeretnének kitelepülni állandó vagy időszakos jelleggel, egyéni döntési jogkörre hivatkozva elutasítják közterület-használati kérelmüket az önkormányzatok - mondta a Metropolnak Vad-Horváth Zoltán, a Food Truck Show szervezője.

A baj nem az élelmiszer-biztonsági követelményekkel van, kapnak engedélyt, de egyelőre innen szinte sosincs továbblépés.

Ha alkalmilag, egy rendezvényre, zárt eseményre kérnek kitelepülési engedélyt, azt az élelmiszerbiztonsági hivatal megadja a food truck vizsgálata után. A következő lépés a mozgóárusítási engedély, melynek birtokában közterületen vagy piacon is dolgozhatnak. Ehhez már követelmény a hideg-meleg vizes mosogatás, valamint az is, hogy 500 méteren belül legyen mosdó a személyzetnek. Az utóbbi megoldható, ha a food truck tud szerződni egy olyan környékbeli hellyel, amely a személyzeti mosdójába beengedi a dolgozókat.

Hiába teljesítik azonban az autók a feltételeket, nincsen rájuk kialakított szabályzás. Nem szívesen foglalkoznak velük, így amikor közterület-használatért folyamodnak, elutasító határozatok érkeznek - mondta Vad-Horváth Zoltán.

Címkék:
vállalkozás, étterem,