Módosítanák az online pénztárgépek szabályozását

Pénzcentrum2015. szeptember 9. 20:01

Bár egyelőre nem terjesztették ki az online pénztárgép-használatra kötelezettek körét, a szabályozást mindenképp módosítani kell- írja közleményében a Magyar Pénztárgép Szövetség.

Novák Zoltán, a szövetség elnöke emlékeztetett arra, a szakma azért kért több könnyítést a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy egyszerű és ügyfélbarát legyen az online pénztárgépek használata. Ilyen enyhítés lenne például az, hogy más nevére is átírhatók, így akár eladhatók legyenek az online kasszák.

Az online pénztárgépekben az AEE a legdrágább alkatrész. Ha valaki eddig pl. bezárta az üzletét, ki kellett dobnia az amúgy hibátlan pénztárgépét. Így viszont eladhatná a készüléket, és ez akár százezres veszteségtől is megkímélhetné az ügyfeleket.

- mondta Novák Zoltán.

A szövetség szerint lényeges lenne az is, hogy javítani is lehessen az adóellenőrző egységet, de ezt csak a szervizelés feltételeinek szigorításával tartják elképzelhetőnek. A cél az, hogy a pénztárgép-műszerészek csak a forgalmazók és AEE-gyártók tanúsítványa alapján kaphassanak szervizengedélyt.

Eddig gyakorlatilag bárki megkaphatta az engedélyt, és semmilyen szakértelmet nem kellett igazolnia. Sajnos ezért sok a kontár a piacon, akik nem a NAV előírásai szerint nyúlnak a gépekhez, aztán eltűnnek, és soha többé nem lehet őket megtalálni. Ezért azt javasoljuk, hogy legyen benne minden műszerész igazolványában, milyen pénztárgépek javításához ért. Mindenki érdeke, hogy valóban csak megbízható és hozzáértő szakemberek férhessenek hozzá az egyik legnagyobb magyarországi IT-rendszerhez, az online pénztárgép-rendszerhez

- tette hozzá Novák Zoltán.

Címkék:
vállalkozás, pénztárgép, online kaszinó, eladó,