Érik az idei ásványvíz-botrány: mi folyik az áruházak udvarán?

Pénzcentrum2015. július 23. 10:00

Több millió forint értékű ásványvizet, illetve üdítőt semmisítettek meg két Pest megyei nagyáruházban, miután azokat az áruházak udvarán, a napon tárolták, és ez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tudomására jutott - értesült a Napi Gazdaság.

A megyei szakhatóság két esetben intézkedett fedetlenül, az udvaron, napfénynek, melegnek kitett, nem a gyártó által előírt tárolási körülmények között - vagyis nem napfénytől védett, száraz, hűvös helyen - tárolt üdítők és ásványvizekkel kapcsolatban.

A forgalmazókkal szemben az élelmiszer tárolásra vonatkozó előírások megszegése miatt indult eljárás, és a hatóság megtiltotta a forgalomba hozatalt. Az üdítőket, ásványvizeket az áruházak akkor hozhatták volna forgalomba, ha laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy azok továbbra is megfelelő minőségűek.

Az áruházak azonban - a magas vizsgálati költségekre hivatkozva - inkább leselejtezték, és saját hatáskörben megsemmisítették az összesen több mint 33 ezer palack ásványvizet, illetve a 10 ezer palack kólát és egyéb üdítőt.

A mostani eset miatt azonban az összes nagyáruházat arra ösztönözheti, hogy körültekintőbben tárolja a látszólag nem romlandó termékeket is.

Címkék:
kkv, bolt, nébih, ásványvíz, áruház,