Érik a lóhúsbotrány: hogy kerülhetett a boltokba?

MTI2015. július 20. 08:31

Magyarországon uniós kvóta szerint leosztott mennyiségben kell vizsgálatokat végezni a marhahúsokon, hogy az esetleges lóhússzennyezést feltárják a hatóságok, ami évente több száz vizsgálatot jelent - mondta a Világgazdaságnak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője.

Helik Ferenc azzal kapcsolatban nyilatkozott a lapnak, hogy múlt héten hét ember ellen emeltek vádat, akik budapesti húsboltokban lóhúst és rossz minőségű marhahúst árusítottak kiváló minőségű marhahúsként, valamint két illegális vágóhidat üzemeltetettek Szarvason és Békésszentandráson.

A szakember elmondta, hogy a lóhús fogyasztása nem veszélyes, probléma abból adódhatott volna, hogy nem ismert a lovak származása, nem vágóhídon történt a vágás, az állatokat állatorvos nem látta és az elkövetők egyéb, a nyomonkövethetőséget szolgáló szabályokat sem tartották be.

Ugyanakkor mivel a vádlottak tevékenységét 2013-ban beszüntették, az valószínűleg nem eredményezett megbetegedést vagy ételmérgezést - vélekedett Helik Ferenc a lap hétfői számában megjelent cikkben.

Címkék:
vállalkozás, BOTRÁNY, élelmiszer,