25 százalékos áfa: csak ez kéne hozzá

Magyar Nemzet2015. június 22. 09:00

A világ legmagasabb áfáját csökkentené hazánkban a vállalkozások számára két közgazdász legújabb javaslatával, s egyúttal visszaszorítanák az adócsalást is. Az ötletgazdák elmondták, hogy a módszerrel akár többletbevételhez is juthatna az állam - írja a Magyar Nemzet.

Áfakapu - így lehetne jellemezni azt az elképzelést, amelyet Szabó Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közgazdászprofesszora dolgozott ki Hopkó István kollégájával közösen. Ezzel szerintük úgy lehetne csökkenteni bizonyos cégek körében a jelenlegi 27 százalékos általános forgalmi adó szintjét 25 százalékosra, hogy közben az állam éves szinten akár 800-1200 milliárd forintos többletbevételhez is jutna, ezenkívül jelentősen csökkentené a társaságok működési költségeit.

Első körben azoknál a vállalkozásoknál vezetnének be technológiai újítást, amelyek bevétele leginkább az úgynevezett utaztatásos áfacsaláshoz köthető termékek forgalmazásából jön össze. Az újítás lényege, hogy az áfakifizetéseket az értékesítési lánc közbenső állomásainál egy speciális banki átutalással kellene teljesíteni. Elképzelésük szerint az érintett vállalkozások a számláik kibocsátása során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által bevizsgált és jóváhagyott programfejlesztői felhőalapú számlázó programját használnák. A program előnye, hogy időbélyegző funkcióval ellátott, így nincs lehetőség a vállalkozás részéről a számlák utólagos visszadátumozására.

Címkék:
vállalkozás, áfa, adó,