Nagy változás jöhet a boltokban: dolgoznak az új szabályokon

Magyar Nemzet2015. május 18. 10:02

Heteken belül módosíthatja a Nemzetgazdasági Minisztérium azt a rendeletet, amely felsorolja, mely termékek értékesítésénél szükséges külön képesítés. Ha kikerülnek bizonyos termékkörök, az segíthet például a boltok vasárnapi nyitva tartásánál is.

A nemzetgazdasági tárca dolgozik egy rendeletmódosításon, aminek nyomán változhat azoknak a termékeknek a köre, amelyek értékesítéséhez külön képesítés kell - írja a Magyar Nemzet. Bár közvetlen kapcsolat nincs, az ügy a boltok vasárnapi zárva tartása miatt válhat érdekessé. A hatályos szabályok szerint ugyanis vasárnap csak a 200 négyzetméteresnél kisebb alapterületű boltok lehetnek nyitva, de azok is csak akkor, ha a tulajdonos, illetve valamely családtagja áll be dolgozni.

Emellett - más napokhoz hasonlóan - az is követelmény, hogy az eladónak bizonyos termékkörök esetén szakirányú végzettsége legyen. Normál hétköznapokon ez nem gond, mert akkor alkalmazott is dolgozhat, viszont a vasárnap dolgozó családtagra is vonatkozik a követelmény. Ezen változtathat most a szaktárca. Ha például az élelmiszer kikerülne a felsorolásból, az kapóra jöhet a vasárnap is nyitva tartó kis boltoknak.

Élelmiszerek esetén szükség van ilyen képesítésre, de például csak zöldség vagy gyümölcs árusításához már nem kell. Hasonlóan a ruhaneműk, a könyvek, illetve a műszaki termékek eladásához, a pénztárosi munkához vagy az árufeltöltéshez.

Azt a szaktárca nem árulta el, hogy pontosan milyen termékeknél lehet változás, melyek kerülhetnek ki vagy be.

Címkék:
vásárlás, vállalkozás, bolt,