Fokozottan ellenőrzi a NAV a pénztárosokat

Pénzcentrum2015. május 15. 09:31

Egyre gyakrabban alkalmaz forgalomszámlálót az adóhatóság, a módszer az új pénztárgépek miatt, új teret nyitott a hatóság előtt. Egy-egy vállalkozás forgalmi adatai akár egy adott bevásárlásközpont feketézőit is lebuktathatja - írja a Napi Gazdaság.

Egyre többször állít revizort a különféle vállalkozások pénztárosai mellé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A törvény már régebb óta lehetővé teszi, hogy a NAV-osok hosszabb vagy rövidebb ideig figyeljék meg az adott üzlet forgalmát, illetve azt, hogy a pénztáros beüt-e minden ügyletet. Tavaly egész évben nagyjából 270 alkalommal végeztek forgalomszámlálást az adóhivatal emberei, idén negyed év alatt már több mint 140 esetben tettek ugyanígy.

A NAV szóvivője azt mondta: a megoldás az online pénztárgépek rendszerbe állításával új lehetőségeket nyitott meg. Az információk mindenekelőtt az érintett vállalkozás tüzetes ellenőrzésére alkalmasak. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gazdasági szereplők az eljárás miatt jóval többször állítanak ki nyugtát - mondta Kis Péter András. - Volt példa rá - jegyezte meg -, hogy az ellenőrzött cégnél a számlálás napján az egy héttel korábbi forgalom nyolcszorosát jegyezték fel a NAV emberei.

Címkék:
ellenőrzés, vállalkozás, NAV, online pénztárgép,