Te tudod, mi van a hűtődben? Sokan erre is figyelnek vásárlásnál

Pénzcentrum2015. május 9. 07:01

Manapság a boltokban egyre nehezebb kiigazodni, hogy mit veszünk, ki az, aki készítette és az honnan származik. Felmérések szerint a helyi élelmiszerek vásárlásnak kiemelten fontos szerepe van, mert bizonyítottan növeli a termelők bevételét, az alacsony jövedelműeknek pedig jobb minőségű élelmiszert biztosít.

8 uniós országában végzett közvélemény-kutatást a vásárlási szokásokról és a helyi élelmiszerekről a Föld Barátai Természetvédő szervezet. A felmérésből kiderül, hogy 100-ból 85-en a legközelebbi boltban vagy szupermarketben vásárolnak. A megkérdezettek 50 százaléka gyakran vagy időnként vásárol közvetlenül a termelőktől. Magyarországon is magas ez az arány a válaszadóknak több mint a fele azt mondta, hogy szokott vásárolni termelőtől élelmiszert.


Miért vásároljunk helyi élelmiszert?

A helyben vásárolt élelmiszernek gazdasági előnyei is lehetnek, hiszen a régióból származó termékek vásárlása elősegíti, hogy a pénz a helyi gazdaságban forogjon. Azzal, ha termelői piacon vásárolunk a helyi vállalkozásokat is segítjük, ez pedig új munkahelyeket képes teremteni.

A kutatásban részt vevők 75 százaléka úgy véli, hogy a helyi élelmiszerek környezetbarátabbak, azonban ez nem mindig igaz. Tipikus példa erre, ha olyan zöldséget vásárolunk, ami bár helyi, de egy fűtött üvegházban termett.

Magyar Termék

Kormányzati számítások szerint a magyar termékek forgalma jelentősen növekedett az elmúlt években, míg 2010-ben 75 százalék volt a magyar termékek aránya a piacon, ez mostanra már 80 százalék.

Jelenleg már mintegy 3200 készítményen használják a magyar termék rendeletnek megfelelő jelöléseket, amelyek alapján a vásárlók egyértelmű tájékoztatást kaphatnak az áru származásáról.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Eddig 1240 árucikk használja a 100 százalékban magyar alapanyagokból, Magyarországon készült készítményekre utaló magyar termék jelölést, ez a megkülönböztetett jelöléssel ellátott termékek 39 százaléka.

Magyar termék:
100 százalékig magyar alapanyagból, Magyarországon készült. (Lehetnek benne összetevők Pl. fűszerek ami Magyarországon nem termeszthető.)
Hazai termék:
A felhasznált összetevők több mint 50 százaléka magyar termék, és az előállítás minden egyes lépése Magyarországon történt.
Hazai feldolgozású termék:
Többségében import összetevőket tartalmaz (tehát több mint 50 százalék), de minden feldolgozási műveletet Magyarországon végeztek.

A GfK kutatóintézet felmérése szerint 2014-ben a legjobban a tojásnak figyeltünk a magyar eredtére, de sokszor megnéztük a zöldségek és a friss húsok származási helyét is. A legkevésbé az energiaitaloknál figyeltünk, de nem igazán volt fontos a sör az ízesített szénsavas üdítő és az édesség származási helye sem.

Loading...

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, magyar termék,