Taxiháború Budapesten: feljelentették az Ubert

Pénzcentrum2015. április 22. 10:32

A Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete (TG-FSZ) feljelentést tett az amerikai hátterű, okostelefonos alkalmazást működtető Uber miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon - írja a Népszabadság.

Számos európai városban, ahol az Uber megjelent, perek sorozata indult ellene, és sok helyütt sikerült elérni a jogszabályok szigorítását is.

A feljelentést ismeretlen tettes ellen tette az érdekvédelmi szervezet költségvetési csalás gyanúja miatt - mondta a lapnak Farkas Zsolt elnök. Kifejtette: szerinte az alkalmazást sofőrként használók adózatlan jövedelemre tesznek szert a szolgáltatással, és az üzletszerűség sem vitatható.

Álláspontjuk szerint az alkalmazást működtető vállalat döntően az adófizetés elkerülésével kínálhatja csábító árait, s ezzel jogosulatlan versenyelőnyre tesz szert.

A helyzet azért is pikáns - jegyezte meg Farkas -, mert a kormány több szolgáltatásra, így a taxizásra is kötelezően előírná az online pénztárgépek használatát. E szerint az egyik szolgáltató esetében egyre szigorúbb működési feltételeket szabna az állam, míg a másik szereplővel szemben elnéző, még az adóbevételekről is lemond.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogy működik?

Az Uber, és más közösségi taxiszolgáltatás - például a WunderCar - működési modellje, hogy okostelefonon keresztül, egy applikációt letöltve rendelhetünk "taxit": a rendszer az elérhető sofőröknek (akik magánszemélyek) értesítést küld, ők elfogadják a jelentkezést, és pár perc múlva megjönnek értünk. A fuvar végén a megadott bankkártyánkról emeli le a rendszer a viteldíj összegét, ami jelentősen alacsonyabb, mint a hivatalos taxitársaságok árai.

 

Címkék:
vállalkozás, taxi, uber,