Egyre drágább lesz a művirág: sok gyártónak muszáj emelnie

Világgazdaság2015. április 20. 09:28

Költségvetési hatása minimális, viszont gyakorlatilag megszünteti a magyar művirág ágazatot a januárban kivetett, kilónként 1900 forintos termékdíj. Pedig temetői szokásainkban fontos szerepe van a műkoszorúknak - írja a Világgazdaság.

A művirágpiac forgalma Magyarországon összesen néhány milliárd forint, a tízmilliárdot biztosan nem éri el, azaz a termékdíj legfeljebb pár 100 millió forintot hozhat a költségvetésnek, a beszedése, a hatósági ellenőrzések viszont ennél többe fognak kerülni - tájékoztatta a lapot Barna Ferenc, a dekorációs termékek nagyipari importjával foglalkozó Decoration and Design ügyvezetője.

Egyelőre a gyártók többsége alig emelt árat, viszont lassan kénytelenek lesznek a vevőkre hárítani többletköltségeik legalább egy részét. Főleg vidéken okoz majd gondot, ha a művirágosok folyamatosan a vevőkre hárítják a termékdíj miatti pluszköltségeket.

A művirágos szakma egyes képviselői azt szeretnék elérni, hogy a termékdíj mértéke csökkenjen. Cserébe arra is hajlandóak lennének, hogy a temető fenntartókkal együttműködve megszervezzék a sírkertekben a műanyag hulladék visszagyűjtését - mondta el a lapnak Simon Éva, a Flóra Hungária gazdasági ügyvezetője. 

 

Címkék:
vállalkozás, adó, termékdíj,