Litvániából hozza a tejfölt a magyar csúcsétterem

Magyar Nemzet2015. március 30. 10:02

Világszínvonalú éttermeink már vannak, most már csak megfelelő magyar alapanyagok lennének szükségesek ahhoz, hogy séfjeiknek ne Bécsből, Párizsból vagy Litvániából kelljen rendelniük a legalapvetőbb hozzávalókat is.

A legjobb vendéglők a liszttől a húsig, a tejszíntől a zöldségig szinte mindent határon túlról vásárolnak - írja a Magyar Nemzet.

Az import a szélrózsa minden irányából érkezik, de már több olyan magyar kereskedő is van, aki a párizsi nagybani piacra specializálta magát. Sőt van olyan neves étterem is Magyarországon, amely Litvániából hozat tejfölt, mert konyhájában ez az összetevő kiemelten fontos - megfelelő minőségű alapanyagot pedig a balti állam termelői garantálnak neki. Kenyeret szinte minden magára adó étterem maga süt, méghozzá import lisztből, mert a hazai malmokból nem tudnak jó minőségűt beszerezni. Ugyanez a helyzet a húsokkal is: a vezető vendéglők - egynémely kivételt leszámítva - külföldről, esetenként a tengerentúlról hozatnak ilyen alapanyagokat.

A neves szakácsok beszámolója szerint komolyabb előrelépés egyedül a zöldségeknél történt, már országszerte több megbízható termelő jelent meg a piacon; ám kellő mennyiségben ők sem képesek jó minőségű árut szállítani.

Címkék:
vállalkozás, étterem, élelmiszer, luxus,