Már érzik a pesti taxisok: kevesebb a fuvar az Uber miatt

Pénzcentrum2015. március 24. 13:02

Nem várnak tovább a hatóságokra, a kormányra, maguk veszik kezükbe a kezdeményezést a a taxisok. Országos szakszervezetük jogi lépéseket tesz a versenytárs Uber ellen, de nem árulják el pontosan, hogy miket - írja a VS.hu.

A Taxi-gépkocsivezetők Független Szakszervezete az Uber tevékenységét összevetette a jelenleg hatályos rendelkezésekkel mind polgárjogi, mind büntetőjogi kategóriát illetően. Ezt követően saját meggyőződése alapján a tegnapi napon megtette azokat a jogi lépéseket, melyeket szükségesnek tartott - jelentette be Farkas Zsolt, a TGFSZ elnöke. Hogy pontosan mik ezek, azt nem árulta el, arra hivatkozva, hogy az Uber ne tudjon ezekre felkészülni.

Mi az az Uber?

Az elmúlt hónapokban népszerűek lettek az olyan, közösségi taxik, mint az Uber vagy a WunderCar.

A dolog lényege, hogy okostelefonon keresztül, egy applikációt letöltve rendelhetünk "taxit": a rendszer az elérhető sofőröknek (akik magánszemélyek) értesítést küld, ők elfogadják a jelentkezést, és pár perc múlva megjönnek értünk. A fuvar végén a megadott bankkártyánkról emeli le a rendszer a viteldíj összegét, ami jelentősen alacsonyabb, mint a hivatalos taxitársaságok árai.


A taxisok aktivizálódása nem meglepő azután, hogy a már nyár folyamán jelezték, amikor az Uber még csak a toborzásnál tartott, ha nem lesznek egyenlő feltételek a személyszállításban, taxizásban, cselekedni fognak. Országos taxis sztrájkot helyeztek kilátásába végső esetként, azóta két Uber-ellenes felvonulást is tartottak, az egyiket múlt csütörtökön. Tegnap jogi útra terelték érdekeik védelmét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fővárosi tarifákhoz képest az Uber sofőrjei nagyjából féláron viszik az utasokat. A VS.hu-nak az egyik taxis szervezet vezetője azt mondta, kollégáik már érzékelik, hogy csökken a fuvarjaik száma a fél évvel korábbi állapothoz képest.

Címkék:
vállalkozás, taxi, uber,